Potpisan Memorandum za razvoj biciklističkog turizma

Potpisan Memorandum za razvoj biciklističkog turizma

A. Haznadarević

Memorandum o razumijevanju za razvoj biciklističkog turizma na Bjelašnici, Jahorini i Trebeviću potpisan je danas na Velikom Polju na Igmanu.

Potpisivanje memoranduma prva je faza pokretanja novog turističkog proizvoda Bosne i Hercegovine ''Sarajevo Olympic Byke Park'', usmjerenog prema turistima koji uživaju u vožnji biciklom kroz prirodu.

''Sarajevo Olympic Byke Park'' je sistem infrastruktura i usluga za cikloturiste koji obuhvata mrežu označenih staza različite težine za prakticiranje različitih disciplina, pretežno ''Cross country'', ''Downhill'' i ''Freeride''.

Osim staza, cikloturistima će biti dostupne i dodatne usluge, poput najma i servisiranja bicikla, mjesta za pranje i popravak te vertikalnih transporta za ''Downhill'' i ''Freeride'' staze.

Saradnica italijanske Regije Piemonte za projekte u BiH Alma Mustajbegović kazala je Feni da su proteklog vikenda uspješno obavljene promotivne vožnje ''Sarajevo Olympic Byke Parka'', na relacijama Igman - Bjelašnica i Jahorina - Trebević.

''Učesnici promotivnih vožnji bili su zadovoljni stazama koje su ocijenili kao ne previše zahtjevnim, te smatraju da je projekt od izuzetnog značaja za turizam i biciklizam u BiH'', naglasila je Mustajbegović i dodala da su potpisnici Memoranduma zadovoljni velikim brojem učesnika u projektu, zbog čega i vjeruju u uspjeh inicijative.

Memorandum su potpisali načelnici općina Hadžići, Ilidža, Stari Grad, Trnovo RS, Trnovo FBiH, Istočni Stari Grad, Pale, direktori OC Jahorina i ZOI' 84, predstavnici Turističke organizacije Istočno Sarajevo, Turističke organizacije Trnovo, biciklističkih saveza i udruženja, Ski kluba Bjelašnica, MTBA, BK Jahorina i Trebević, NVO Horizont i CHAV i Asocijacija zajednica planinskih općina pograničkog francusko italijanskog područja.

Inicijativa je pokrenuta u okviru programa SeeNet ''Translokalna mreža za saradnju između Italije i jugoistočne Evrope'', u saradnji s Regijom Piemonte koja predvodi akciju ''Razvoj agroturizma u planinskim područjima u BiH".

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.