Preminuo legendarni kubanski bokser

Preminuo legendarni kubanski bokser

A. Beganović
Teme:

Legendarni kubanski bokser Teofilo Stevenson, koji je osvojio tri olimpijske medalje, ali je odbio da se bori s Muhamedom Alijem, umro je od srčanog udara u 60. godini života, javili su kubanski mediji.

Stevenson je osvojio zlatne medalje na olimpijskim igrama 1972. u Münchenu, 1976. u Montrealu i 1980. u Moskvi i jedan je od najvećih amaterskih boksera svih vremena.

Nakon OI 1976. jedan američki bokserski promotor ponudio mu je pet miliona dolara da pređe u profesionalce i bori se s Alijem, svjetskim prvakom u teškoj kategoriji.

No, Stevenson je ostao ostao vjeran kubanskoj doktrini te je odbio ponudu.

"Šta je milion dolara u poređenju s ljubavi osam miliona Kubanaca?", izjavio je Stevenson nakon što je odbio meč s Alijem.

Nakon završetka karijere Stevenson je postao trener kubanskih boksera, a obavljao je i dužnost dopredsjednika bokserskog saveza Kube, prenio je Reuters.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.