Projekat države: Više od 1.000 ruskih sportista dopingovano?

Nevjerovatno

Projekat države: Više od 1.000 ruskih sportista dopingovano?

E. Škorić

Više od 1.000 ruskih atletičara koristilo je doping pod pokroviteljstvom države u četverogodišnjem programu.

WADA je objavila kako su dopingovani bili učesnici koji su osvojili četiri medalje na Zimskim Olimpijskim irača u Sočiju 2014. kao i petero takmičara sa dvije godine ranije odigranih Igara u Londonu.

"Ovo je afera neviđenih razmera, sa strategijom da Rusija osvoji što više medalja. Želja da osvoje medalje zamijenila je sve kolektivne moralne i etičke kompasije, kao i olimpijske vrijednosti fer pleja. Vrijeme je da se to zaustavi", rekao je advokat Richard McClaren, a prenosi BBC.

WADA je ranije tražila od Međunarodnog olimpijskog komiteta sveobuhvatnu suspenziju ruskih sportista, ali je taj zahtev odbijen.

Rusija je u Londonu osvojila 72 medalje, od kojih je 21 bila zlatna. U Sočiju su osvojene 33 medalje, 13 zlatnih. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije