Quintaniju etapa, Froome pripremio šampanjac

Biciklisti ulaze u Pariz

Quintaniju etapa, Froome pripremio šampanjac

M. Maksimović

Kolumbijac Nairo Quintana pobjednik je pretposljednje, 20. etape ovogodišnjeg izdanja "Tour de Francea" vožene od Annecyja do vrha uspona na Semnoz u dužini od 125 kilometara.

Rasplet etape je stigao na završnom usponu dugačkom 11 kilometara. Chris Froome, Joaquin Rodriguez i Nairo Quintana su se izdvojili, a Kolumbijac je krenuo u napad na posljednjem kilometru. Njega više niko nije mogao pratiti i na kraju je stigao do svoje prve etapne pobjede na Touru.

Mladi, 23-godišnji Kolumbijac ovom je pobjedom stigao do drugog mjesta u ukupnom redoslijedu, sa 5:03 minuta zaostatka za Britancem Chrisom Froomeom (Sky), koji je praktički osigurao naslov pobjednika "Toura", a Quintana je ujedno stigao i do nedostižne prednosti u borbi za naslov najboljeg penjača na ovogodišnjoj utrci.

U ukupnom redoslijedu dan prije završetka utrke Froome ima 5:03 minuta ispred drugog Quintane, te 5:47 minuta ispred trećeg Joaquina Rodrigueza (Katusha), dok je Alberto Contador (Saxo-Tinkoff) četvrti sa 7:10 minuta zaostatka.

Rezultati 20. etape:
1.Nairo Quintana Rojas (Kol,Movistar) 3:39:03 sata
2.Joaquin Rodriguez (Špa,Katusha) +0:16
3.Chris Froome (VB,Sky) +0:28
4.Alejandro Valverde (Špa,Movistar) +1:42
5.Richie Porte (Aus,Sky) +2:17
6.Andrew Talansky (SAD,Garmin) +2:27
7.Alberto Contador (Špa,Saxo-Tinkoff) +2:28
8.John Gadret (Fra,AG2R) +2:48
9.Jesus Hernandez (Špa,Saxo-Tinkoff) +2:55
10.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff) +2:55

Ukupni poredak:
1.Chris Froome (VB,Sky) 80:49:33 sata
2.Nairo Quintana Rojas (Kol,Movistar) +5:03 minute
3.Joaquin Rodriguez (Špa,Katusha) +5:47
4.Alberto Contador (Špa,Saxo-Tinkoff) +7:10
5.Roman Kreuziger (Češ,Saxo-Tinkoff) +8:10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.