Rađenović: U moje vrijeme, igrao se dugačiji vaterpolo

Goran Rađenović za SportSport.ba

Rađenović: U moje vrijeme, igrao se dugačiji vaterpolo

D. Vejo

Olimpijski prvak u Seulu 1988. godine, Evropski prvak 1991. godine u Atini, kao i titula prvaka Svijeta 1991. godine u Pertu, sve su to odličja koja je za SFR Jugoslaviju osvojio Goran Rađenović. Rođeni Nišlija, svoju karijeru počeo je još davne, 1982. godine. 

"Moja karijera počela je 1982. godine u vaterpolo klubu Partizan u kojem sam igrao do 1992. godine. Nakon Partizana, karijeru sam nastavio u VK Roma, gdje sam ostao četiri godine. Zadnja stanica u mojoj karijeri bila je VK Budva i tu sam završio karijeru 1997. godine", rekao je za SportSport.ba Goran Rađenović.

Dubok trag u Jugoslovenskom vaterpolu ostavio je Rađenović. Ljubav prema ovom sportu, ostala je i nakon završene karijere. Bacio se u trenerske vode.

"Nisam mogao da ostavim vaterpolo. Karijeru sam nastavio kao trener u VK Budva, gdje sam i završio pofesionalno bavljenje ovim sportom, ostao sam da radim kao trener, nakon toga vodio sam mnoge klubove u Italiji, a zadnji je bio u mlađim kategorijama Pro Reka", dodaje Rađenović.

Povukli smo paralelu, kako vaterpolo izgledao nekad, a kako danas.

"U moje vrijeme, igrao se drugačiji vaterpolo. Recimo faul na pet metara, zatim šut nakon faula što je mnogo promijenilo samu taktiku i ritam igre. Mislim da se danas igra mnogo brži vaterpolo nego u moje vrijeme, smanjilo se i vrijeme napada kao i igrača više. Nije lako današnjim vaterpolistima, mnogo brže se pliva, tempo je jači", ističe on.

Neizbježno pitanje bilo je i komentar o proteklom evropskom prvenstvu.

"U Srbiji je ostao taj sistem rada iz stare Jugoslavije. Ekipa koja je zajedno već nekoliko godina. Nadopunjuju se mlađim igračima koji se veoma lako uklope u tim. Tu imamo Jakšića, Savu Ranđelovića kao i Dušana Mandića koji pretenduje za jednog od boljih mladih igrača u ovom sportu", riječi su trenera.

Danas, Rađenović je trener VK Novi Beograd, čiji je predsjednik Aleksandar Šapić, a s kojim ostvaruje zavidne rezultate u Prvoj B ligi Srbije.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi