Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2015 – kako se odvijala sezona

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2015 – kako se odvijala sezona

M. Skaka

Mostar će 15. augusta biti šesta od osam stanica Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015. Na pet dosadašnjih takmičenja ove sezone, najbolji svjetski skakači već su obarali rekorde i pomjerali granice. No, takmičenje u Mostaru će najvjerovatnije odrediti dalji tok prvenstva, ako ne i prvaka.

Elitni svjetski skakači i skakačice u 2015. godini su obišli pet zemalja na tri kontinenta, posjetili fantastične lokacije i svojim fenomenalnim skokovima sa 27 metara visine oduševili veliki broj gledalaca. U očekivanju takmičenja u Mostaru, donosimo pregled dosadašnjeg toka sezone.

Otvaranje sezone u Caliju (Kolumbija) bilo je i prvo takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva u ovoj zemlji, domovini Orlanda Duquea, legende cliff divinga. No, i pored velikog broja domaćih navijača, pobjednik je bio aktuelni prvak, Britanac Gary Hunt, dok je Duque zauzeo treće mjesto. Drugi je bio David Colturi.

Drugu stanicu sezone u La Rochellu (Francuska) obilježio je rekordni broj od 75.000 gledalaca i druga Huntova pobjeda. Drugi je bio njegov zemljak Blake Aldridge, koji je premijerno izveo trenutno najsloženiji skok na svijetu: njegov dvostruki salto uzvratno sa pet vijaka ima koeficijent težine 6,3. Treći je bio Duque.

Takmičenje na jezeru Possum Kingdom u Teksasu (SAD) pomjereno je za jedan dan zbog nevremena koje je opustošilo nekoliko saveznih država. U Teksasu je održano prvo takmičenje prvenstva za žene, na kojem je pobijedila aktuelna prvakinja Rachelle Simpson, ispred Lysanne Richard i Ginger Huber. Kod muškaraca je treći put uzastopno najbolji bio Hunt, a slijedili su ga Duque i Artem Silchenko.

I četvrti turnir u Kopenhagenu protekao je u znaku Garyja Hunta, koji je još jednom demonstrirao sjajnu formu i odnio četvrtu pobjedu zaredom. Ovim je izjednačio najduži pobjednički niz u historiji svjetskog prvenstva, koji je 2011. godine postigao on sam. Drugo i treće mjesto su zauzeli Aldridge i Duque.

Peta stanica sezone na portugalskim Azorskim otocima značila je povratak korijenima cliff divinga: skokovima direktno sa litice. Na grandioznim vulkanskim monolitima održano je drugo takmičenje prvenstva za žene, u kojem je neočekivano pobijedila Cesilie Carlton, koja je učestvovala sa pozivnicom. Druga i treća bile su Adriana Jimenez i Ginger Huber. U konkurenciji muškaraca, nezaustavljivi Gary Hunt je trijumfovao peti put, ispred Jonathana Paredesa i Andyja Jonesa.

Mostar je domaćin šestog ovogodišnjeg takmičenja, koje će biti prelomno za prvenstvo. Sa pet pobjeda iz pet takmičenja Gary Hunt uvjerljivo vodi u ukupnom poretku, a prate ga Blake Aldridge i Orlando Duque, koji imaju jednak broj bodova. Na Starom mostu će se odlučivati da li će uspjeti zadržati priključak za Huntom ili će eventualnom pobjedom aktuelni prvak osigurati novu titulu dvije stanice prije kraja prvenstva.

Za sve informacije i vijesti o Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu i takmičenju u Mostaru, pratite redbull.ba i oficijelnu stranicu takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.