Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: sjajno takmičenje u Italiji

Gary Hunt ponovo do pobjede, Rachelle Simpson odbranila titulu

Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo: sjajno takmičenje u Italiji

M. Skaka

Nakon Starog mostu u Mostaru prošlog mjeseca, najbolji svjetski skakači su proteklog vikenda nastupili na sedmom, pretposljednjem takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015 u Polignano a Mareu. 

U ovom prekrasnom gradiću na jugu Italije, bukvalno smještenom na liticama, pred 55.000 gledalaca održano je i treće, posljednje takmičenje prvenstva za žene. Pobjedu je odnijela prošlogodišnja prvakinja Rachelle Simpson, koja je time odbranila titulu, dok je kod muškaraca najbolji bio Gary Hunt.

Nakon kiksa u Mostaru, Hunt se u Italiji na vrh pobjedničkog postolja vratio sa stilom. Sa pet desetki od sudija, drugi put ove godine je oborio Svjetskog prvenstva u broju bodova na jednom takmičenju (548,20). Ispravio je i bolnu uspomenu od prije pet godina kada je u Polignanu loše izveo skok iz zaleta i završio u bolnici. Ovaj put je odraz iz zaleta, koji jedino on izvodi, prošao bez greške. Drugo i treće mjesto su osvojili Orlando Duque i Jonathan Paredes, koji iste pozicije iza Hunta zauzimaju i u ukupnom poretku.

U konkurenciji žena, nova stara prvakinja je Amerikanka Rachelle Simpson, koja je u Italiji ostvarila drugu pobjedu iz ukupno tri takmičenja prvenstva za žene. Druga je bila Ginger Huber (SAD), a treća Yana Nestsiarava (Bjelorusija). Huber je druga i u ukupnom poretku, a trio Amerikanki na prva tri mjesta upotpunjuje Cesilie Carlton.

„Ponovo osvojiti Svjetsko prvenstvo čini mi se nestvarnim. Mislim da sam to uspjela zahvaljujući dosljednosti. Možda nisam izvela najbolji skok cijelog takmičenja, ali sva tri skoka zajedno su bila uravnotežena i mislim da je to formula uspjeha,” izjavila je oduševljena Simpson.

Prvenstvo se za dvije sedmice seli u Bilbao (Španija), na posljednje ovogodišnje i ukupno 50. po redu takmičenje u historiji Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Pitanje prvaka je riješeno: Gary Hunt je osvojio svoju petu titulu. Najzanimljivije borbe u Bilbau će se voditi za naslov viceprvaka između Duquea i Paredesa, i za šestu poziciju u ukupnom poretku, jer šestorica prvih se direktno plasiraju za prvenstvo 2016. Za sada Andy Jones (SAD) zauzima šesto mjesto, koje će mu Rus Artem Silchenko i Čeh Michal Navratil pokušati preoteti.

Rasplet će se znati u subotu 26. septembra u Bilbau. Do tada, sve informacije i vijesti o prvenstvu možete pronaći na redbull.ba i oficijelnoj stranici takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.