Red Bull Cliff Diving u Francuskoj

Red Bull Cliff Diving u Francuskoj

M. Skaka

Nakon otvaranja sezone u Kolumbiji krajem aprila, najbolji svjetski skakači u vodu na drugi turnir Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015 putuju preko Atlantika i ovog vikenda stižu u francuski La Rochelle, gdje se na takmičenju prošle godine okupilo rekordnih 70.000 gledalaca.

Prva evropska stanica u ovoj sezoni je historijska luka La Rochelle u Francuskoj, gdje će ovog vikenda elita svjetskih skakača u vodu izvoditi vratolomije sa 27 metara visoke skakaonice smještene na tvrđavi Saint Nicolas. U subotu je na rasporedu preliminarna runda skokova, a finale se dešava u nedjelju 17. maja.

Favorita je više. Branitelj titule Gary Hunt sezonu je otvorio onako kako je zatvorio prošlu: pobjedom, i to dvadesetom u karijeri. Iako je Britanac, La Rochelle je za njega u neku ruku domaći teren, jer sada živi u Parizu. Tu je i drugoplasirani sa prvog takmičenja David Colturi (SAD), i legendarni Orlando Duque, koji je u rodnoj Kolumbiji bio treći. Prošlog vikenda je svojoj impresivnoj listi dodao 13. svjetsku titulu, na FINA Svjetskom kupu u visinskim skokovima u Cozumelu (Meksiko), tako da će sigurno biti dobro raspoložen. Ne treba zaboraviti ni prošlogodišnjeg pobjednika iz La Rochella, Artema Silchenka (Rusija), koji je također dobro skakao u Kolumbiji, kao ni bivšeg britanskog olimpijca Blakea Aldridgea.

Ovo je druga od osam stanica ovogodišnjeg Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, koje 15. augusta po prvi put stiže i u BiH, tačnije na Stari most u Mostaru, kada će i naša publika imati priliku da uživa u akrobacijama najboljih svjetskih skakača u vodu.

Sve informacije i vijesti o Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu možete pronaći na redbull.ba i oficijelnoj stranici takmičenja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.