Red Bull Cliff Diving u Japanu donio 6. titulu Garyju Huntu

Rekordna titula

Red Bull Cliff Diving u Japanu donio 6. titulu Garyju Huntu

O. Lekić

Nakon Mostara bilo je dramatično na Sandanbeki liticama, gdje je nezaustavljivi Gary Hunt sa osvojenim trećim mjestom zapečatio svoju rekordnu šestu titulu, dok je Sergio Guzman iz Mexico Cityja proslavio prvu pobjedu ikad. 

Amerikanac Steven LoBue je bio drugi, po drugi put se popevši na pobjednički podij ove sezone. U takmičenju žena, takmičarka s pozivnicom Rhiannan Iffland je stekla možda i odlučujuću prednost u borbi za titulu koju vodi s Kanađankom Lysanne Richard. Richard je završila kao treća, iza australske debitantice na prvom i Amerikanke Ginger Huber na drugom mjestu, u takmičenju koje je 4 600 fanova netremice pratilo sa vrha litice.

Nakon premijernog takmičenja Svjetskog prvenstva u Zemlji izlazećeg sunca, Iffland ima uvjerljivu prednost u odnosu na Richard, prije završne stanice sezone, gdje će pasti konačna odluka o prvakinji.

Sa današnjim rezultatom, engleski skakač je produžio svoju vladavinu elitom cliff divinga za još jednu godinu. Sve što je trebao na današnjem, pretposljednjem takmičenju sezone, bilo je da bude bolji od najbližeg suparnika u ukupnom poretku. S obzirom da Paredes, meksička zvijezda u usponu, nije ispunio očekivanja i zauzeo je razočaravajuće sedmo mjesto, treća pozicija na današnjem takmičenju bila je dovoljna 32-godišnjem Huntu da osigura naslov.

Pobjeda u Shirahami je otišla u ruke najmlađeg skakača iz stalne postave prvenstva, 25-godišnjeg Guzmana. Nakon nešto slabijeg početka svoje prve pune sezone, Meksikanac se postepeno penjao u poretku, da bi na kraju iznenadio sve dodavši svoje ime elitnoj listi pobjednika takmičenja. On je deseti skakač koji je ubilježio pobjedu u dosadašnjih 58 takmičenja, osvojivši danas najbolje ocjene sudaca, među kojima je bio i Greg Louganis, najveći olimpijski skakač svih vremena.

Sa osvojenim drugim mjestom, Steven LoBue se popeo u ukupnom poretku i sada je peti, što znači i automatsku kvalifikaciju za sezonu 2017. Slijede ga kolumbijska legenda Orlando Duque i današnji pobjednik Guzman, koji još uvijek imaju šanse da preotmu to mjesto od Amerikanca.

U takmičenju žena, odluka o prvakinji odložena je za takmičenje u Dubaiju, nakon što je Australka Iffland na 21,5 metara visokoj platformi iznad Tihog okeana odnijela četvrtu pobjedu sa šest stanica ove sezone, postavivši rekord u broju osvojenih bodova na jednom takmičenju žena. Trećeplasirana u Japanu bila je Kanađanka Lysanne Richard, pobjednica dva takmičenja ove sezone. Ona ostaje za petama Iffland prije dugo očekivanog velikog finala sezone na prvom noćnom takmičenju u historiji Svjetskog prvenstva, kada će trofej Kralja Kahekilija biti uručen prvaku i prvakinji, 28. oktobra u Dubaiju (UAE).

1-Sergio Guzman (MEX) – 471,00 bodova
2-Steven LoBue (SAD) – 463,60
3-Gary Hunt (GBR) – 453,20
4-Blake Aldridge (GBR) – 450,00
5-Orlando Duque (COL) – 444,10
6-Michal Navratil (CZE) – 443,75
7-Jonathan Paredes (MEX) – 439,25
8-Andy Jones (SAD) – 434,90
9-Artem Silchenko (RUS) – 303,05
10-Alain Kohl (pozivnica) (LUX) – 293,70
11-Kris Kolanus (pozivnica) (POL) – 290,65
12-Christian Arayon (pozivnica) (COL) – 290,05
13-Alessandro De Rose (pozivnica) (ITA) – 250,40
14-Viktar Maslouski (pozivnica) (BLR) – 79,55

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi