Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Takmičenje u ekstremnim skokovima

Red Bull Cliff Diving u Mostaru

Red Bull Cliff Diving je takmičenje u ekstremnim skokovima u vodu sa najljepših prirodnih skakaonica na svijetu, a odvija se po mješanim pravilima FINA i HDA, odnosno svjetske asocijacije vodenih sportova i asocijacije ekstremnih skokova u vodu.

Prva takmičenja su počela 1997, a takmičenje u ovom formatu i sa podrškom Red Bulla se odvija od 2009, a prvi pobjednik je bio jedan od najboljih skakača Orlando Duque. Od 2013, službeno je i FINA priznala ovu disciplinu. 

Skokovi če se održat 15.08.2015 godine, u 16 sati, sa Starog mosta,  a osim u Mostaru, ove godine, skače se sa još 7  skakaonica, i to u Kolumbiji, Francuskoj, USA, Danskoj, Portugalu, ( takmičenja več održana),  Italiji ( 13.09 ), i sve se završava u Španiji, 26.09.2015. Visina skakaonica varira od 22 m do 27 m visine,  let traje oko 3 sekunde, a brzinu koju postižu skakači dostiže čak i do 80 -  85 km/h.

Na takmičenju učestvuje ukupno 14 skakača, od toga 10 je stalnih, a ostala 4 skakača dobiju pozivnicu, tzv wild card, ili kroz kvalifikacije, na svakom novom mjestu gdje se odvija takmičenje.

Prva runda skokova , tj uvodna serija, se odvija na taj način, da težina skoka ne može da bude ispod 3,8 koeficijenta težine. Kad završi serija, na osnovu rezultata, dobivaju se parovi, tako da prvi skače protiv 14-og, drugi  protiv 13-og, itd. U drugoj rundi skakači opet izvode skokove koji ne mogu biti ispod 3,8 koeficijenta težine, a u trečoj rundi, skakači izvode skok po svom izboru, tj oni biraju težinu i vrstu skoka.

U finalnu seriju ulaze 7 pobjednika parova, i najbolji tzv lucky loser, najbolji skakač koji je izgubio u parovima. U finalnoj seriji,  8 skakača opet izvodi skok po svom izboru. Pobjednik je onaj koji ima najvise bodova iz sve 4-i serije.

Sudijski žiri se sastoji od 5 članova koji se biraju sa liste od 13 sudija.  U Mostaru, sudije če biti Claudio de Miro iz Italije, Andrey Ignatenko iz Ukrajine, Anke Piper iz Njemačke, Dmitri Sautin iz Rusije, i Julian Llinas iz Španije. Sudije ocjenjuju skakače sa ocjenama od 1 do 10. Pobjednik dobiva 200 bodova, drugi 160, treči 130, i tako dalje sve do 14-og koji osvaja 8 bodova.

Prošlogodišnji prvak ovog takmičenja je Gary Hunt ( 11.06.1984 ), iz Velike Britanije, koji je 4-ki osvajac, 2010, 2011, 2012, i 2014. a drugi je bio 2009 i 2013, a trenutno je i vodeci u ovogodišnjem takmičenju, i to ubjedljivo, jer je pobijedio u svih 5 ovogodišnjih nastupa, i ima maksimalnih 1000 bodova, cak  410 više od Blake Aldrigea ( 04.08.1982 ), također iz Velike Britanije,  i Orlanda Duquea ( 11.09.1974 ), iz Kolumbije, kojeg izuzetno cijeni mostarska publika, i kojem dolazak u Mostar neče biti prvi put.

Orlando Duque je vlasnik 13 titula u ovom sportu, a vlasnik je i perfektnog skoka, kojeg je izveo na Hawaima 2000 godine,  s 24,4 m visine, i za koji je dobio sedam 10-ki. Napravio je 2 leđna vijka, i 4 salta, i s pravom nosi epitet žive legende ovog sporta.

Zanimljivo je da i djevojke imaju svoje takmičenje, al nažalost, za nih, Mostar nije uvršten u kalendar.  Iako je Red Bull dovodio skakače u Mostar,  ovo je prvi put da se službeno takmičenje odvija u gradu na Neretvi, i ovo je odlična prilika da se Mostar, ali i Bosna i Hercegovina prikažu u najboljem svijetlu.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.