Reprezentacija BiH odigrala prve utakmice ikad

Historijski nastupi u Somboru

Reprezentacija BiH odigrala prve utakmice ikad

Bosna i Hercegovina prethodnog je vikenda prvi put u historiji odigrala svoje utakmice u američkom fudbalu. Bilo je to na turniru u Somboru.

"Pamtiti ćemo ovaj 7. i 8. oktobar kao zavjet sportu i svemu što smo radili i gradili posljednjih godina, a najbolje tek dolazi" poručili su iz kluba Spartans inicijatora formiranja reprezentacije u američkom fudbalu. 

"Autobus sa 30 igrača se, nakon Sarajeva, Tuzle i Bijeljine uputio prema Somboru u subotu ujutro. U popodnevnim satima, flag reprezentacija (beskontaktni fudbal) je zaredom odigrala utakmice protiv Vojvodine, Hrvatske i Srbije, te iako je izgubila sve tri, nikako se ne može reći da nije igrala kvalitetno, a nipošto ne smijemo zaboraviti da je to ekipa koja nije imala puno vremena za pripremu, kao ni sredstava za zajedničke treninge (momci su iz Tuzle, Sarajeva i Bijeljine), pa za nekoga ko je tek ove godine počeo ozbiljno da se bavi sportom, hrabrim uspjehom moramo smatrati to što su sasvim solidno igrali protiv reprezentacija koje igraju dug niz godina, imaju lige i stotine igrača u istim koji se takmiče svake godine. 

Nedjelja je donijela više uzbuđenja, jer smo imali priliku gledati lijepe utakmice u tackle fudbalu (kontaktni fudbal), te je naša reprezentacija u svojoj prvoj ikad utakmici uspjela upisati prvu pobjedu protiv All Star SEVER tima iz Srbije, ali dobiti i jaku lekciju u porazu od prvog tima Srbije, 8. reprezentacije Evrope. Sa srebrom smo se vratili kući, sa našim imenima zapisanim u historiji, te sa velikim ambicijama i zadacima koji stoje ispred nas, a koje jedva čekamo.

Zahvaljujemo se domaćinima, srpskoj asocijaciji američkog fudbala – SAAF i savezu američkog fudbala Vojvodine, kako na gostoprimstvu, tako i na donaciji opreme koja će nam zasigurno uveliko pomoći u našim naporima. Zahvaljujemo se svim takmičarima reprezentacija protiv kojih smo igrali, pobjede uzimamo s poštovanjem, poraze kao lekcije, te nam je izuzetna čast što imamo priliku igrati i učiti zajedno s vama.

Hvala Sloveniji, hvala Hrvatskoj, hvala Srbiji.

Na kraju, moramo reći, da nismo išli tamo da bi nosili plave dresove jer nam je to rodnim listom zagarantovano pravo. Išli smo kao trenutno najbolji iz BiH, da postavimo temelje za one koji će doći, puno bolji od nas. Reprezentacija nije i ne može biti ništa drugo do predstava sporta i sportista koji su postigli određeni nivo i standarde, naporno radili, te time zaslužili da budu smatrani najboljima u onom čime se bave iz mjesta odakle dolaze. 

Sport nije i ne smije biti mjesto gdje se ispravljaju i potenciraju stvari koje nemaju veze sa istim, nije osveta za događaje iz 18. vijeka, zabranu uvoza stočne hrane od neke druge države kao ni razlog pada cijena maline od prošle godine. Nije prostor gdje navijaš za nekoga drugog, samo kako bi komšiji crkla krava i nije mali pravougaonik na ekranu tvog kompjutera gdje izbacujes svoje frustracije, jer ti taj dan nije prošao tiket (ili je, još gore, prošao, pa si sad od kladionice certificiran stručnjak za sport i proricanje budućnosti).

Sport je, naravno, daleko više od toga. Sport je Citius, Altius, Fortius. A mi želimo i mi moramo brže, dalje i jače. Dajte nam poraze, da naučimo. Pobjede, to ćemo sami", oduševljeno su objavili Sarajevo Spartansi na svojoj web stranici

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi