Riblon prvi prošao pakao l'Alpe d'Hueza

Froome kažnjen ali dalje siguran

Riblon prvi prošao pakao l'Alpe d'Hueza

M. Maksimović

Francuz Christophe Riblon (AG2r) pobjednik je 18. etape biciklističke utrke Tour de France, 172.5 kilometara dugačke dionice od Gapa do glasovitog l'Alpe d'Hueza, dok je Britanac Chris Froome tri etape prije kraja utrke povećao prednost.

Bila je to prva francuska etapna pobjeda u 100-tom izdanju glasovite utrke. Riblon je sjajnom završnicom dostigao, a potom i prestigao Amerikanca Tejayja van Garderena te na koncu pobijedio sa 59 sekundi prednosti. Treći je bio Talijan Moreno Moser. Vodeći u ukupnom poretku Britanac Christopher Froome je današnju dionicu završio na sedmom mjestu sa više od tri minute zaostatka. Međutim, u ukupnom poretku je povećao prednost pred Španjolcem Albertom Contadorom, pa sada ima više od pet minuta plusa.

U današnjoj etapi po prvi put istoriji Toura vozači su se dva puta popeli na čuveni Alpe d’Huez ukupno 28 i 29 put.Pored toga tu je bio i kratki 1999 metara visoki “Col de la Serrene”

Prednost Froomea je mogla biti i veća u ukupnom poretku da Britanac nije kažnjen sa 20 sekundi zbog uzimanja hrane iz kola u finišu etape.

Pred kraj etape je umorni Froome zatražio pomoć timskog kolege Richie Porte koji je namjerno usporio, otišao do automobila iz pratnje ekipe Sky Procyclinga i donio mu energetsku čokoladicu.

Rezultati 18.etape:
1.Christophe Riblon (Fra,AG2R La Mondiale) 4:51:32    
2.Tejay van Garderen (USA,BMC Racing Team) +0:59    
3.Moreno Moser (Ita,Cannondale Pro Cycling) +1:27    
4.Nairo Alexander Quintana Rojas (Col,Movistar Team) +2:12    
5.Joaquim Rodriguez Oliver (Spa,Katusha) +2:15    
6.Richie Porte (Aus,Sky Procycling) +3:18    
7.Christopher Froome (GBr,Sky Procycling)        
8.Alejandro Valverde Belmonte (Spa,Movistar Team) +3:22    
9.Mikel Nieve Ituralde (Spa,Euskaltel-Euskadi) +4:15    
10.Jakob Fuglsang (Den) Astana Pro Team)......   

ukupni poredak:
1.Christopher Froome (GBr,Sky Procycling) 71:02:19    
2.Alberto Contador Velasco (Spa,Team Saxo-Tinkoff) +5:11    
3.Nairo Alexander Quintana Rojas (Col,Movistar Team) +5:32    
4.Roman Kreuziger (Cze,Team Saxo-Tinkoff) +5:44    
5.Joaquim Rodriguez Oliver (Spa,Katusha) +5:58

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije