Rio 2016 - Sve je krenulo po zlu

Deset dana do početka Olimpijade

Rio 2016 - Sve je krenulo po zlu

E. Čaušević

Za desetak dana počinje najočekivaniji sportski događaj u ovog godini - Olimpijske igre u Riju.

Brazilski grad Rio 2009. godine dobio je domaćinstvo za ljetne Olimpijske igre ove godine. Tada u konkurenciji još su bili Čikago, Tokio i Madrid, ali je odlučeno da Olimpijada ize u Brazil. Već nakon nekoliko mjeseci bilo je poznato da bi ovo mogla biti velika greška. Finansije su odmah postale problem za organizaciju, te je nastao pritisak da li će sve biti spremno na vrijeme.

Nakon dosta problema sa finansijama lagano su počeli i drugi problemi za organizatore. U avgustu 2014. godine pojavio se virus Zika koji je unio pometnju među sportiste. Poznato je da je dosta sportista otkazalo nastup u Riju upravo zbog straha za zdravlje. Ovaj problem ni danas nije riješen i ne zna se kako će se stvari razvijati kada počne Olimpijada.

Plaža Copacabana na kojoj se trebaju igrati mečevi odbojke na pijesku je demolirana od strane huligana. Do početka takmičenja je još desetak dana, a ovaj problem još uvijek nije u potpunosti riješen. Također, upravo ovo mjesto poprište je demonstranata koji se bune što država troši veliki novac na Olimpijske igre.

Najnoviji problem pojedinim državama učesnicama Olimpijade predstavlja Olimpijsko selo. Australija je poslala žalbu na smještaj sportista, ali teško da će Brazilci nešto poduzeti da se to riješi. Mnogi smatraju da je smještaj više nego skroman, ali ne žele da se žale pred sami početak ovog takmičenja. Australci su to jedini uradili, ali su dobili odgovor da će u svaku sobu biti ubačen po jedan kengur kako bi se osjećali kao kod kuće. Zaista, nevjerovatno ponašanje organizatora.

Ekonomija u Brazilu u naglom je padu što znači da je kriminal sve veći. Poznato je da je Rio jedan od gradova gdje je stopa kriminala najveća. Mnogi se brinu za sigurnost sportista tokom takmičenja jer nisu rijetke otmice u Brazilu, posebno poznatih sportskih ličnosti. Samim tim, učesnicima, ali i onima koji dođu pratiti OI kretanje će biti limitirano. Da stvari budu gore, policija u Rio de Janeiru protestvuje zato što nisu dobili plate, a nedostaju im i osnovne potrepštine kao što je toalet papir i slično. Goste u Riu će čuvati čak 85.000 policajaca, duplo više od trupa koje su obezbjeđivale Olimpijadu u Londonu prije četiri godine, što implicira da je sigurnosna situacija zaista kritična pa bi svakako bilo lijepo da momci u uniformama budu zadovoljni.

Ipak, to nije sve. Problemi su se nastavljali uveliko i ove godine. Biciklistička staza je nekoliko mjeseci nakon završetka radova propala, te su morali ponovo da je grade. Kada se srušila konstrukcija na ovom dijelu poginula su dva biciklista, dok je jedan povrijeđen u vremenu kada su se spremali za lokalno takmičenje u ovom gradu.

Priča o dopingu je tek posebna. Pred OI u Riju nikada više nije bilo dopingovani sportista, a poznato je da su Rusi u posljednji trenutak dobili dozvolu za nastup u Riju. Kenija je još neizvijesna jer se čekaju nalazi ponovljenih testova. 

Sve u svemu, Rio se nije proslavio od trenutka kada je dobio domaćinstvo za Olimpijadu. Mnogi pehovi i loša organizacija prate sve ovo. Ipak, nadamo se da će se početkom takmičenja na ovoj velikoj sportskoj smotri stvari promijeniti u boljem smislu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi