Rio 2016: Nesreće koje su zadesile olimpijsku baklju

Pokušaj krađe, gašenja plamena...

Rio 2016: Nesreće koje su zadesile olimpijsku baklju

Ako je nešto simbol Olimpijskih igara, to je sigurno olimpijski plamen, odnosno baklja. Simbol plamena potječe iz grčke mitologije u kojoj je poznata priča o Prometeju koji je ukrao vatru iz doma Zeusa te je poklonio ljudima, a taj motiv iskoristili su Grci i za vrijeme održavanja drvenih Olimpijskih igara uvijek su održavali vječnu vatru. 

Na putu do konačnog odredišta baklja se u zavisnosti od mjesta održavanja prenosi na razne načine, ne uvijek trčeći, pošto je to nemoguće kada je domaćin Olimpijskih igara neki drugi kontinent osim Evrope. Do sada je baklja bila praktično na svim terenima, pošto je nošena i pod vodom, ali i u svemiru. 

Olimpijski plamen za ovogodišnje igre u Rio de Janeiru upaljen je u 21. aprila i u Brazil je stigao 3. maja. Svoj put baklja je počela iz Brazilije, a potom će proći kroz više od 300 gradova i nosit će je oko 12.000 ljudi prije nego što stigne 5. augusta na mitski stadion Marakanu. 

Da nositi baklju nije nimalo jednostavan zadatak možete se uvjeriti i u nastavku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi