Saintsi izborili svoj prvi Super Bowl

Indianapolis osvojio AFC

Saintsi izborili svoj prvi Super Bowl

Sezona u NFL-u stigla je do samog kraja, ostala je još jedna utakmica, ona najvažnija, Super Bowl. Na najvećoj svjetskoj utakmici igraće Indianapolis i New Orleans koji su pobjednici svojih konferencija.

NFC Finale

Bilo je to finale prije Super Bowla. New Orleans Saintsi su izborili svoj prvi Super Bowl u klupskoj historiji pobjedom u divizijskom finalu protiv Minnesota Vikingsa nakon produžetka (31:28). Garret Hartley strijelac field gola u produžetku biće dugo slavljen u New Orleansu.

Samo nekoliko godina nakon uragana Katrina koji je pogodio New Orleans, grad se još uvijek nije dovoljno oporavio, igrači Saintsa su učinili ponosnim svoje sugrađane. Simbolično pobjeda se slavila na mjestima koja su simbol razaranja grada. Ipak, najveći simbol je stadion Superdome koji je u danima uragana bio dom mnogim ljudima koji su izgubili vlastiti.

Saintsi su sezonu završili s tri poraza, sve tri su doživjeli kad su već bili izborili doigravanje, a glavne arhitekte velikog uspjeha su trener Sean Payton, dodavač Drew Brees te sjajni Reggie Bush koji je i sinoć imao jedno polaganje.

"Ovu pobjedu poklanjamo svim ljudima ovoga grada. Ovaj stadion j eu nekim prošlim danima bio krov nad glavom mnogim ljudima ovog grada, nadam se da nikad više neće služiti u te svrhe. Sad se radujmo zajedno svi", rekao je nakon utakmice sjajni trener Sean Payton.

Tragičar utakmice bio je Brett Favre. 40-godišnji dodavač Minnesote nekoliko trenutaka pred istek regularnog dijela vremena imao je odličnu priliku da doda loptu nekom od svojih suigrača za polaganje i pobjedu, ali je presječen. Uzalud to što je Adrian Peterson s tri probijanja i polaganja postao prvi igrač Minnesote kome je to pošlo za rukom. Minnnesota j epeti put u nizu poražena u divizijskom finalu.

Drew Brees je ponovo briljirao, podijelio je tri TD dodavanja, a junak utakmice bio je Garret Hartley koji je u produžetku golom s 40 yardi donio veliku pobjedu Saintsima i prvi nastup u Super Bowlu od osnivanja kluba.



AFC Finale

U posljednjem kolu regularnog dijela sezone trener Coltsa Jim Caldwell je protiv Jetsa odmarao glavn eigrače što su Jetsi iskoristili i slavili pobjedu koja ih je odvela u doigravanje. Caldwell je sinoć mogao požaliti. Jetsi su protiv Coltsa u divizijskom finalu poveli sa 17:6 i stadionom je zavladao muk.

Ipak, u drugom poluvremenu je Peyton Manning konsolidovao redove svog tima i napravili su veliki preokret i plasirali se na drugi Super Bowl u posljednje četiri godine, a četvrti u klupskoj historiji. Manning, četverostruki dobitnik MVP nagrade, sinoć je imao TD dodavanja, a sedmi put u karijeri je bacio preko 300 yardi čime je prestigao Kurta Warnera i legendarnog Joea Montanu.

Pored Paytona odličan je u pobjedi Coltsa bio Pierre Garcin koji je s 11 hvatanja postavio rekord AFC-a, a sa 151 osvojenom yardom postao je treći najuspješniji igrač Indianapolisa u klupskoj historiji. Coltsi idu u Miami na Super Bowl protiv Saintsa, a sudbina je htjela da sva četiri Super Bowl igraju upravo u Miamiju.

Mark Sanchez ne može požaliti. Iako je ispao postao je prvi rookie koji je odveo svoju momčad u divizijsko finale. Momčad puna debitanata došla je korak od Super Bowla iako im niko nije davao ni gram šanse da uđu u doigravanje. Sljedeća godina će im biti puno teža, svi će ih ozbiljnije gledati.

Na Super Bowlu u Miamiju 7. februara sastaku se dva tima koji su u divizijama regularni dio završili kao prvoplasirani. Indianapolis u AFC-u, a New Orleans u NFC-u. To se prvi put desilo nakon 1993. godine. Garancija da ćemo uživati.



Rezultati:

New Orleans – Minnesota 31:28
Indianapolis – NY Jets 30:17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.