Sam Bradford prvi izbor drafta

U New Yorku počeo 75. NFL Draft

Sam Bradford prvi izbor drafta

U odličnoj atmosferi sinoć je u New Yorku počeo 75. po redu NFL na draft na kojem je kao prvi izbor od strane St. Louis Ramsa izabran QB Oklahome, Sam Bradford.

Junior Oklahome tako je postao osmi QB u posljednjih devet godina koji je izabran kao prvi na draftu. Bradford će imati nezahvalnu zadaću da unaprijedi igru Ramsa, koji su prošlu sezonu okončali sa skorom 1-15 sa najmanje postignutih poena u ligi, 175.

„Nemate pojma koliko sam uzbuđen što sam dobio priliku da u St.Louisu započnem svoju NFL karijeru. Veoma sam počašćen i jedva čekam da počnem sa treninzima“, rekao je Bradford, dok je na pozornici stajao sa dresom Ramsa pored komesara NFL-a, Rogera Goodella.

Najviše pažnje izazvao je izbor Tima Tebowa, jednog od igrača od kojih se očekuje velika karijera. Zbog toga što je većina momčadi dobro pokrivena na poziciji quarterbacka, njegov se izbor očekivao tek u drugoj rundi, ali je Baltimore prije početka napravio trade sa Denverom kojem je pripao 25. izbor i oni su uzeli Tima Tebowa sa Floride.

„Želim biti veliki QB. U sljedećim godinama moja zadaća biće da se odužim treneru Joshu McDanielsu koji je imao povjerenje u mene u dao mi priliku. Nešto slično doživio sam u Floridi gdje me podržavao trener Urban Meyer. Moja zadaća je osvajati prvenstva i biti u mogućnosti da pomažem trenerima koji imaju veliko povjerenje u mene“, rekao je nakon izbora Tebow koji će 12.septembra na otvaranju nove sezone imati priliku igrati u rodnom gradu Jacksonvilleu protiv Jaguarsa.

Detroit Lionsi su na drugoj poziciji uzeli Ndamukonga Suha sa Nebraske (igrača godine u izboru AP-a), koji  postao tek drugi defensive tackle nakon Darrella Russella 1997. godine koji je izabran među prva dva picka. Na trećoj poziciji je izabran Bradfordov suigrač iz Oklahome, Gerald McCoy, koji je završio u Tampa Bay Buccaneersima. Njegovim izborom prvi put u historiji se desilo da prva tri picka budu iz iste divizije, Big 12.

Trent Williams je izabran kao četvrti od strane Washington Redskinsa i to je bila nova priča za historiju, jer su čak trojica od prva četiri igrača iz iste momčadi, Oklahome. Safety Eric Berry je kao peti završio u Kansas City Chiefsima, dok je na šestom mjestu Seattle uzeo još jednog igrača Oklahome, Russela Okunga.

Među prvih deset još su izabrani Joe Haden od strane Cleveland Brownsa, Rolando McClain od Oakland Raidersa, C.J. Spiller, igrač koji je prošle sezone imao 31 touchdown, kao deveti je završio u Buffalo Billsima, a deset je bio Tyson Alualu kojeg su uzeli Jacksonville Jaguarsi.

Denver Broncosi su zbog Tima Tebowa napravili dva tradea, pa je tako 11. izbor pripao San Fracisco 49ersima koji su na toj poziciji uzeli Anthonyja Davisa, dok su San Diego Chargersi na 12. poziciji dobili Ryana Mathewsa, kojeg mnogi vide kao odličnu zamjenu za LaDainiana Tomlinsona koji je nakon devet godina napustio San Diego i otišao u Jetse.

Philadelphia je na 13. poziciji dobila Grahama Brandona, a na 14. je Seattle zahvaljujući već pomenutoj razmjeni Denvera dobio odličnog Earla Thomasa. Odličan posao su napravili 49ersi koju su pored Davisa dobili Mikea Iupatija na 17. mjestu, a Dallas je na 24. poziciji dobio najboljeg WR-a Deza Bryanta zahvaljujući razmjeni sa Eaglesima, Broncosima i Patriotsima.

Pomenuta razmjena pomogla je New England Patriotsima da na 27. poziciji uzmu Devina McCourtyja, a posljednji su kao 32. izbor imali aktuelni prvaci, New Orleans Saintsi, kojima je Drew Brees donio odličnog cornerbacka Patricka Robinsona sa Florida Statea.

Druga od ukupno sedam rundi, koliko ima NFL draft, na programu je večeras kada prvi ponovo biraju Ramsi. Večeras će ponovo biti jako zanimljivo, jer neočekivano u prvoj rundi nisu izabrana četvorica igrača za koje se očekivalo da budu sinoć izabrani.

Dva odlična quarterbacka, Jimmy Clausen iz Notre Damea i Colt McCoy iz Texasa, bili su predviđeni među prvih 15, ali nisu izabrani. Texasov linebacker Sergio Kindle se također očekivao sinoć, kao i safety Southern Californije Taylor Mays. Večeras će svi nastojati uzeti nekoga od njih četvorice.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.