San Diego želi konačno na vrh
Peyton Manning će sa svojim Coltsima biti najveća prepreka za Riversove Chargerse

Predstavljamo novu NFL sezonu (II)

San Diego želi konačno na vrh

Nakon Nacionalne konferencije u drugom dijelu najave nove NFL sezone predstavljamo Američku konferenciju koju je prošle godine osvojio Indianapolis pobjedom u finalu nad Jetsima.

I ova konferencija će biti veoma zanimljiva, ništa manje od Nacionalne. Među glavnim kandidatima za naslov su Indianapolis, zatim San Diego, New England, Baltimore, NY Jets, Cinncinati i Pittsburgh. Ovo je konferencija u kojoj igraju možda i najbolji dodavači lige u ovom tenutku, Peyton Manning, Brady, Rivers, Roethlisberger, Flacco...

U Istočnoj diviziji već godinama kao glavni favorit slovi New England. Patriotsi imaju odličnog dodavača Toma Bradyja , koji je prošlu sezonu odigrao vrlo dobro nakon oporavka od teške povrede. U ovu sezonu ulazi potpuno zdrav što znači da će Patriotsi uz njega, Randyja Mossa i Wesa Welkera biti jedni od kandidata za naslov prvaka. Glavna konkurencija na Istoku će im biti NY Jetsi.

Jetsi su lani neočekivano otišli do finala Američke konferencije, ove sezone ih niko ne vidi tako daleko, ali ne treba smetnuti s uma da nisu mnogo mijenjali igrački kadar. Uz to su se još pojačali dvojicom odličnih igrača, LaDainianom Tomlinsonom iz San Diega i Santanom Holmesom iz Pittsburgha. Uz njih bi i Mark Sanchez mogao biti još bolji. Miami je solidna momčad, ali će teško izboriti doigravanje, dok je Buffalo ipak za klasu slabija momčad.

Na Zapadu u ovom trenutku postoji samo jedan kandidat za naslov divizijskog prvaka. San Diego Chargersi imaju odličan tim, a jedini problem im zadaje nezadovoljstvo Vincenta Jacksona. Ipak, navijači Chargersa se nadaju da to neće utjecati na atmosferu u momčadi. Philipp Rivers se razvio u jednog od pet najboljih dodavača lige, Darren Sproles je klasan RB, a Antonio Gates odličan TE. Chargersi mogu jako daleko.

Chargersima je glavnog konkurenta trebao predstavljati Denver, ali su zbog povrede izgubili na cijelu sezonu Elvisa Dumervila, odličnog braniča, Brandon Marshall je odlaskom u Miami oslabio napada, pa će i Kyle Orton bez njih biti u dosta težoj poziciji. Biće zanimljivo pratiti Ortonovu formu, jer bi vrlo brzo šansu na mjestu prvog dodavača mogao dobiti rookie Tim Tebow. Oakland je sa Jasonom Campbellom mnogo jači, Matt Cassel je u Kansasu dobio veliko pojačanje u Thomasu Jonesu, ali je to sve nedovoljno za uzimanje naslova Chargersima.

Koliko može Pittsburgh bez Big Bena?

Sjeverna divizija će biti najzanimljivija u Američkoj konferenciji. Naslov brani Cinncinati, a pored njih među kandidatima za naslov su Baltimore i Pittsburgh. Cleveland je jedini bez većih izgleda. Cinncinati ima odličnog Carsona Palmera, ima Chada Ochocinca, sada su dobili i Terrella Owensa. Dodamo li njima Cedrica Bensona i Clarcka Harrisa imamo odličan tim.

Baltimore će nastojati da im uzme naslov, a materijala za to imaju. Joe Flacco više nije talenat već dokazana klasa među dodavačima, isto važi za Raya Ricea među probijačima, Derrick Mason je fantastičan WR, a pojačanja Anquan Boldin i T.J. Housmanzadeh će donijeti dimenziju više. Pittsburgh je ostao bez Holmesa, dok je Ben Roethlisberger kažnjen neigranjem u prva četiri kola. Bez obzira na sve to Steelersi mogu daleko.

A na Jugu ništa novo. Dok je Peytona Manninga među Coltsima oni će biti prvi favoriti. Indianapolis je lani igrao odlično, ništa se neće promijeniti ni ove sezone. Manning će i dalje odlično bacati, ukoliko samo bude zdrav, Joseph Addai će probijati, a Dallas Clark i Reggie Wayne polagati za nove pobjede Coltsa.

Houston Texansi imaju dobru momčad, ali će teško preko Coltsa. Matt Schaub je dobar dodavač, ali sada mora biti bolji, jer je dobio konkurenciju u Mattu Leinartu. Andre Johnson je lani bio rekorder po osvojenim yardima, dok je Mario Williams među najboljim braničima lige. Mogu Texansi do dobrog rezultata, do kojeg sigurno neće Jacksonville Jaguarsi. Tennessee Titansi imaju dva mlada dodavača Josha Freemana i Vincea Younga, imaju Larryja Johnsona, ali konkurencija je prejaka za plasman u doigravanje.

Pet bitnih stvari za Američku konferenciju:
1. Pittsburgh je prva četiri kola bez Bena Roethlisbergera, povrijedio se i rezervni dodavač Byron Leftwich, pa će biti zanimljivo kako će odigrati mladi Dennis Dixon.

2. Kod Miamija se još nije dovoljno oporavio prvi dodavač Chad Pennington, pa će i ove sezone mečeve počinjati Chad Henne. To zapravo znači da je Miami daleko od doigravanja.

3. Cinncinati na papiru ima strašnu momčad, ali je pitanje kako će zajedno djelovati Chad Ochocinco i Terrell Owens, dva igrača koji često izazivaju pažnju na sebe „igrama" van terena. Oba imaju svoj TV Show, vidjećemo ko će nastojati biti više popularan.

4. Denver je lani doveo Kylea Ortona iz Bearsa, ali nije imao sezonu za pamćenje. Sada imaju Bradyja Quinna i Tima Tebowa na poziciji dodavača, pa je upitno koliko će Josh McDaniels trpjeti Ortona ukoliko ga krene loše.

5. Houston je lani prvi put sezonu završio sa pozitivnim omjerom, a ove se nadaju i prvom plasmanu u doigravanje. Schaub, Johnson, Williams, uz pojačanje Leinarta, imaju potencijal, koliko mogu vidjećemo.

SportSport. ba prognoza:
Istok uzima New England, Zapad San Diego, Sjever Baltimore, Jug Indianapolis. Dva tima koja idu u doigravanje kao drugoplasirani biće NY Jets i Houston. Konferenciju osvaja San Diego pobjedom nad Indianapolisom u finalu.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.