Semin Bećirbegović završio MOK-ovu dvogodišnju edukaciju

Sportska medicina

Semin Bećirbegović završio MOK-ovu dvogodišnju edukaciju

E. Škorić

Semin Bećirbegović, član Zdravstvene komisije OK BIH uspješno završio MOK-ovu dvogodišnju edukaciju iz oblasti sportske medicine.

Međunarodni olimpijski komitet je, preko Olimpijske solidarnosti i podrškom Olimpijskog komiteta BiH, dr. Seminu Bećirbegoviću  omogućila pohađanje dvogodišnjeg postiplomskog studija iz oblasti sportske medicine.

Danas, nakon dvije godine, dr. Bećirbegović je ponosni vlasnik diplome o završenoj edukaciji iz oblasti sportske medicine.

„Međunarodni olimpijski komitet je cijeneći rezultate istraživanja provedenom među ljekarima u toku Olimpijskih igara u Londonu 2012 godine procijenio da je neophodno standardizirati znanja i vještine ljekara koji rade sa olimpijskim sportistima. Zbog toga je u saradnji sa  Univerzitetom Loughborough iz Velike Britanije, započet postiplomski studij za koje je bilo odgovorno oko 30 vodećih eksperata i raznih oblasti sportske medicine. Studije u trajanju od 4 semestra je velikim dijelom bio baziran na učenju na daljinu, imao je ukupno 6 ispita, rezidencijalni praktični workshop te završni ispit koji je održan na 4 različita mjesta (Oslo, Rim, Calgary i Johanesburg) u isto vrijeme. Prvu generaciju MOK-ovu generaciju studija sportske medicine završilo je oko 70 ljekara iz 28 država“ – rekao je dr. Bećirbegović.   

Nadamo se da će ova edukacija  biti od velike koristi za bh. društvo, a posebno sportiste iz porodice Olimpijskog komiteta BiH kroz najkvalitetnije zdravstvene zaštite i rehabilitacije vrhunskih sportista. 

Dr. Semin Bećirbegović je  hirurg ortoped koji se specijalizirao u oblasti sportskih povreda, a ujedno je i član Zdravstvene komisije Olimpijskog komiteta BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.