Senzacija u Sheffieldu: Hawkins kući poslao O'Sullivana

Fenomenalan meč i velika pobjeda Hawkinsa

Senzacija u Sheffieldu: Hawkins kući poslao O'Sullivana

A. Beganović

Peterostruki svjetski prvak Ronnie O'Sullivan nije se uspio plasirati u četvrtfinale Svjetskog prvenstva koje se već deset dana igra u Sheffieldu u legendarnom Crucible Theatru.

Najbolji meč dosadašnjeg dijela Svjetskog prvenstva odigrali su Barry Hawkins i Ronnie O'Sullivan, a na kraju je sasvim zasluženo slavio Hawkins koji je tako u dvanaestom međusobnom ogledu stigao do tek druge pobjede nad peterostrukim svjetskim prvakom (13:12).

Od samog početka meča Hawkins je igrao fenomenalno, a Ronnie je samo jednom bio u prednosti i to nakon petog framea (3:2). Prvu sesiju Hawkins je riješio u svoju korist rezultatom 5:3, nakon druge rezultat je glasio 9:7. 

O'Sullivan je osvojio prvi frame u trećeoj sesiji i imao je priliku da izjednači, no Hawkins je ipak poveo 10:8, da bi se na petnaestominutnu pauzu otišlo pri rezultatu 11:9. Nakon pauze Hawkins sjajnim breakom osvaja frame za 12:9, no Ronnie uspjeva spasiti tri meč lopte, pa  je o pobjedniku odlučivao posljednji 25 frame. 

Nakon nekoliko minuta nadmudrivanja, O'Sullivan pravi malu grešku, a Hawkins hrabrim udarcem kreće u break i pravi prednost od 55 poena. Imao je Ronnie još jednu priliku, ali nije je iskoristio, odnosno prilikom jednog udarca bijelu kuglu je poslao u rupu i Hawkins je stigao do velike pobjede. O'Sullivan je meč završio sa četiri trocifrena breaka, a Hawkins sa jednim.

Za razliku od O'Sullivana među osam najboljih se plasirao četverostruki svjetski prvak John Higgins, koji je u osmini finala savladao Rickyja Waldena rezultatom 13:8.

Higgins, koji u Cruciblu igra sjajno, nakon prve sesije je vodio 5:3, da bi u drugoj svoju prednost i povećao (10:6). Na otvaranju treće Walden osvaja dva framea i dolazi do 10:8, no Higgins potom ubacuje u brzinu više i zasluženo dolazi do velike pobjede.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi