Senzacionalni Bingham postao novi prvak svijeta

Snooker

Senzacionalni Bingham postao novi prvak svijeta

Engleski snukeraš Stuart Bingham je sinoć postao novi svjetski prvak, nakon što je u Crucible Theatreu u Sheffieldu u finalu savladao sunarodnjaka Shauna Murphyja sa 18:15.

Ovo je bilo prvo finale za Binghama, koji je prethodno izbacio tri bivša šampiona i jednog nekadašnjeg finalistu.

Iako je u finalu bio autsajder, Bingham je odigrao sjajno. Murphy je bolje otvorio meč i imao je vodstvo od 8:4, ali je Bingham osvojio osam od narednih devet frameova za vodstvo od 12:9.

Murphy je kasnije imao 15:15, ali je Bingham osvojio tri naredna framera i napravio najveći rezultat u karijeri.

"Ovo je nerealno. Na 15:15 sam već počeo spremati gubitnički govor i razmišljao sam kako da čestitam Murphyju na pobjedi. Ipak, desilo se što se desilo i ponosan sam", rekao je Bingham.

Ovaj 38-godišnjak je postao treći najstariji prvak svijeta, a oborio je i rekord kao najstariji debitant u finalu. Također, Bingham je dobio ček od 300.000 funti i na novoj rang listi će 'skočiti' sa desetog na drugo mjesto iza Selbyja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.