Serafim Todorov, posljednji koji je savladao Mayweathera Jr.

Danas živi od 400 eura penzije

Serafim Todorov, posljednji koji je savladao Mayweathera Jr.

Posljednjih dana, američki mediji su se raspisali o čovjeku koji se zove Serafim Todorov. Poznavatelji boksa će se prisjetiti Bugarina, koji je tri puta zaredom bio svjetski prvak, dva puta u perolakoj, jednom u bantamu. U Evropi je situacija bila obrnuta, dva puta je uzeo zlato u bantamu, jednom u pero kategoriji.

Ove rezultate je ostvario od 1991. do 1995. godine. Godinu kasnije Todorov je došao kao veliki
favorit na Olimpijadu u Atlantu. Iako je kasnije priznao kako je za Atlantu trenirao tri sedmice, do polufinala je sredio trojicu boksera, Shestakova iz Ukrajine, Pedena iz Australije i Nijemca Hustea ukupnim rezultatom 45-18. U polufinalu ga je čekao on, Floyd Mayweather Junior.

"Pobjeđivao sam Ruse, Kubance, Amerikance, Nijemce, olimpijske pobjednike, protivnike sam ismijavao u ringu. Za Floyda se nisam nešto posebno pripremao jer sam pobjeđivao i bolje boksere od njega. Bilo mu je 19, ja sam bio puno iskusniji. Bio sam pravi umjetnik u ringu", sjeća se Bugarin.

I jeste pobijedio, ali sumnjivom odlukom sudija 10:9. Sudija u ringu je prvo podigao ruku Floydu, ali se ispravio. U to vrijeme su sudije bodovale udarce boksera pritiskom na taster, povezivali su taj rezultat sa Emilom Jetchevim koji je dugo vremena bio predsjednik sudijske komisije. Emila su optuživali Amerikanci, vrlo brzo i sam Todorov koji je izgubio u finalu od Somlucka Kamsinga sa Tajlanda koji je u tom trenutku bio slabiji bokser od Todorova. Kako kaže Todorov, Jetchev je prije finala ušao u svlačionicu.

"Rekao mi je da moram za pobjedu nokautirati Kamsinga. Zašto mi je to došao reći. Pobijedio sam tog Tajlanđanina na predolimpoijskom turniru s ogromnom razlikom u bodovima. Bilo je jasno zašto, morao sam izgubiti". I izgubio je 9-5. Za Todorova su se stvari počele komplikovati ustvari nakon pobjede nad Mayweatherom.

"Nakon polufinala su mi prišli ljudi, ugovor za profi karijeru je bio spreman. Ponudili su mi bonus, sve ono što je nudio profi boks u tom trenutku. Ja sam ih odbio i oni su otišli do Floyda, počeli su pričati na engleskom", istakao je Bugarin.

Todor je uvijek volio alkohol i žene, alkohol je još samo pojačao.  Probao je boksati za Tursku i to je propalo. Malo je bio u profi vodama, ali kratko. Radio je kasnije kao vozač, prodavač, radnik u tvornici kobasica, čak su lokalni kriminalci u kvartu nudili prljavi posao i to je odbio. Danas je nezaposlen kao i njegova supruga. Sa 400 eura penzije. A posljednji je koji je pobijedio Floyda Mayweathera Juniora...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.