Sergej Bubka kandidat za mjesto predsjednika MOK-a

Legendarni skakač s motkom

Sergej Bubka kandidat za mjesto predsjednika MOK-a

A. Haznadarević

Nekadašnji vrhunski atletičar Ukrajinac Sergej Bubka, svjetski rekorder u skoku s motkom, jedan je od kandidata za mjesto predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK). 

Četrdesetdevetogodišnji Ukrajinac je svoju kandidaturu objavio na sportskom  kongresu SportAccord u St. Peterburgu.

Bubka je šesti i najmlađi kandidat za predsjednika MOK-a. Prije njega  kandidature su još  podnijeli Nijemac Thomas Bach, Singapurac Ng Ser Miang, Tajvanac Hing-kuo Wu, Švicarac Denis Oswald i Portorikanac Richard Carrion. 

U 119-godišnjoj istoriji olimpijskog pokreta za mjesto predsJednika nikada nije bilo toliko kandidata. 

Bubka je u svojoj sportskoj  karijeri osvojio zlatnu olimpijsku medalju  za Sovjetski Savez u Seulu 1988. i učestvovao na igrama 1992, 1996 i 2000. Šestostruki je  svjetski  prvak, postavio je 35 svjetskih rekorda. S preskočenih 6,14 m i 6,15 m (dvorana) još uvijek je aktualni svjetski rekorder. 

Belgijanac Jacques Rogge, koji se ne namjerava kandidovati za novi mandat, u  septembru će nakon 12 godina napustiti dužnost predsjednika. Izborna skupština MOK-a održat će se 10. septembra u Buenos Airesu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.