SKT želi odbranu naslova, TSM želi proći grupu
Foto: RiotGames

Worlds 2017.

SKT želi odbranu naslova, TSM želi proći grupu

S. Bošković

U Kini će 23. septembra početi Svjetsko prvenstvo u League of Legendsu. 

Najveće League of Legends takmičenje će trajati do 04. novembra, a na njemu će se naći 24 ekipe koje će se boriti za titulu prvaka svijeta. 

Nije tajna da su glavni favoriti za osvajanje Svjetskog prvenstva ekipe koje dolaze iz Južne Koreje. U prvom redu se branitelj naslova SK Telecom T1, slijedi aktualni prvak korejske LoL lige Longzhu Gaming, dok je treći favorit za naslov još jedna korejska ekipa, viceprvak svijeta Samsung Galaxy. 

Iz sjenke za naslov prvaka svijeta vrebat će dvije kineske ekipe Royal Never Give Up, te Team WE, koje osjećaju veliki pritisak domaće publike, dok su potajni kandidati za naslov Team SoloMid i G2 eSports. 

Kroz ovaj tekst i naredna dva analizirat ćemo sve 24 ekipe po njihovoj kvaliteti, krenuvši od onih najboljih, korejskih, pa do najslabijih.

1.SK Telecom T1

Teško je reći nešto o najboljoj League of Legends ekipi u historiji što već nije rečeno. 

Ne postoji tim koji je bolji u priznavanju vlastitih grešaka i slabosti u igri od SKT-a. Ove sezone igrači SKT-a izgubili su finale korejske League of Legends lige od Longzhu Gaminga, ali i dalje su prvi favoriti za naslov prvaka svijeta. 

Toplaner Longzhua "Khan" bio je nezaustavljiv, a botlane sastavljen od strane "PraY-a" i "Gorrile" pokazao je sve slabosti dvojca SKT-a "Banga" i "Wolfa". U Kinu neće putovati toplaner "Untara", nego će umjesto njega ići "Huni", dok će putovati dva jungle igrača "Peanut" i Bengi" koji će pokušati utjecati na globalnu igru tima i pomagati midlaneru "Fakeru", te botlaneu. 

2. Longzhu Gaming  

eSport organizaciji pod imenom Longzhu Gaming trebalo je pet godina kako bi sastavila LoL tim koji će se boriti za naslov prvaka svijeta. Startna petorka ove ekipe u posljednjoj sezoni LCK lige iznenadila je sve sjajnom igrom. Šokirali su SSG i SKT te im uzeli titulu. 

U proljetnom dijelu sezone LG nije čak izborio ni mjesto koje vodi u play-off dio takmičenja. Ali prije ljetnog dijela sezone u ekipu je stigao toplaner Kim "Khan" Dong-ha koji je odmah pokazao da je jedan od najboljih igrača u ligi na top poziciji. Botlane je sastavljen od iskusnih igrača Kima "PraY" Jong-ina i Kanga "GorillA" Beum-hyuna koji su svojim iskustvom u presudim trenucima bili prevaga u velikom broju mečeva. Dovoljno govori činjenica da je Longhzu Gaming prva ekipa u historiji koja je savladala SK Telecom T1 u nekom finalu. 

Korejske ekipe su najbolje na svijetu i Longzhu Gaming ima samo dva prava konkurenta na prvenstvu. To su već spomenuti SK Telecom T1 i Samsung Galaxy. 

Ipak, LG ima dosta problema u igri. Najmlađi član tima je neiskusan, a igra u jungli, poziciji koja zahtjeva dosta iskustva na najvećem nivou takmičenja. Moon "Cuzz" Woo-chan bio često meta banova u kasnijem dijelu LCK sezone i imao je rutinu da na početku partije dosta vremena provodi na topu, u društvu "Khana" kako bi mu donio prednost. Također i sami Khan će morati pokazati da može igrati tank heroje koji će zasigurno biti u meti. 

Također, tu je i sjajni mladi midlaner Kwak "bdd" Bo-seong koji često voli da igra heroje koji mogu iznijeti čitavu partiju. Sjajno se osjeća na Taliyah, s kojom ima deset pobjeda u 12 odigrani mečeva. Ove sezone je nastupio u 44 meča za Longzhu Gaming, upisao je 31 pobjedu i imao je 11.3 K/D/A rating. 

3. Samsung Galaxy

Treći korejski tim i aktuelni viceprvak svijeta Samsung Galaxy pokazuje da se može nositi s ekipama iz Koreje. U baražu su potpuno razbili KT Rolster i otišli na Svjetsko prvenstvo. 

Za razliku od prošle godine, SSG je pokazao mnogo bolju i pametniju igru, pogotovo u pick i ban fazi igre.  Prošle sezone sjajno su igrali Lee "Crown" Min-Ho na midlanu i Jo "CoreJJ" Yong-In na poziciji supporta, dok su ove godine istupili Kang "Ambition" Chan-yong u jungli i top laner Lee "CuVee" Seong-Jin na topu.

Istina je da "CuVee" nema sjajnu statistiku kao ostali top laneri iz koreje, no njegova sjajna igra je odvela SSG na Svjetsko prvenstvo. Sjajan je i  Park "Ruler" Jae-Hyuk koji je na ADC poziciji iznio svog supporta "CoreJJ-a" kad se ovaj nije uspio prilagoditi tank meti. Ukoliko bi se desilo da SSG izbjegne Longzhu Gaming i SKT u play-off fazi Svjetskog prvenstva, onda je za očekivati da se nađe u finalu i postane ponovno viceprvak ili čak prvak svijeta. 

4. Team WE

Prva od tri kineske ekipe je Team WE, koji je dominirao većim dijelom kineske LoL lige, no na kraju je jedva otišao na Svjetsko prvenstvo. 

Najveća prednost ovog tima je ujedno i njegova najveća mana. Nemaju jedan stil igre. Mogu igrati sjajno i već u pick/ban fazi riješiti pobjednika, kroz solo laneove uzeti pobjedu ili velikim pritiskom na početku partije napraviti veliku prednost koju protivnik ne može stići. To je u prednost u mečevima koji se igraju na jednu pobjedu. Ne znate šta će Team WE uraditi i toga je protivnike strah. 

Team WE je u ovom trenutku jedina ekipa iz Kine koja može da se nosi s timovima iz Koreje, ali da bi došli do dvoboja s korejskim timova prvo moraju proći kroz play-in fazu takmičenja. 

5. Royal Never Give Up

Royal Never Give Up ima, po imenima veoma sjajnu ekipu. Tu je iskusni Jian "Uzi" Zi-Hao, ali sve oči su uprte u mid lanera Li "xiaohu" Yuan-Haoa. "Mali tigar", kako je poznat u Kini, igrao je sjajno prošle sezone na Svjetskom prvestvu, no ovog ljeta nije baš previše briljirao i od njega samog će zavisiti rezultat ekipe RNG.

Bot lane ove ekipe je iznimino jak. Tu su "Uzi" i Yan "LetMe" Jun-Ze. Ipak, veliki problem je RNG-a je pick and ban faza zbog koje se kritikovani nakon poraza u finalu LPL-a (kineske LoL lige) od strane Edward Gaminga. No, ukoliko stručni dio ove ekipe riješi pick and ban fazu i prilagodi je igračima, uz oduzimanje nekih pickova protivniku onda bi RNG mogao dospjeti daleko. Ipak, i dalje je nepoznanica kako će se snaći u best of 5 mečevima, koji nastupaju nakon grupne faze. 

6. Team SoloMid

Team SoloMid mora proći grupnu fazu ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva i nemaju izgovora ako ispadnu u istoj. Trostruki uzastopni prvak američke League of Legends lige je u protekle dvije godine izvučen u grupi smrti i bili su daleko od prolaske grupe, ali ove sezone su prošli veoma dobro. TSM je u grupi s Flash Wolvesima, Misftistsom i jednim kvalifikantnom. 

Ponovno je tu NA LCS superstar Soren "Bjergesn" Bjerg koji će morati pokazati na mid laneu da može svoju ekipu odvući korak dalje. Ukoliko TSM ne prođe grupu upravo će "Bjergsen" biti glavni krivac za to. 

7. G2 eSports

Vječita rasprava između fanova fanova EU LCS-a i NA LCS-a je da li je bolji G2 ili TSM. 

Obje ekipe dominiraju u svojim ligama i niko ne može da ih zaustavi.

G2 ima prednost na TSM-om zbog boljeg dua na botlaneu, dok su Luka "Perkz" Perković i "Bjergsen" podjednaki na mid laneu, uz sitne razlike. "Bjergsen" često igra sigurnije, dok "Perkz" voli više agresivne pickove. Obje ekipe imaju svoje prednosti i mane, no imaju i isti cilj, a to je da prođu grupnu fazu Svjetskog prvenstva. 

8. Edward Gaming

Aktuealni prvaci LPL lige treći su tim iz Kine koji igra na Svjetskom prvenstvu. Ali, polufinale i finale su dobili tek nakon pet mečeva. Individualno jaka ekipa ima problema na početku svake partije, pogotovo top laner Chen "Mouse" You-Hao. Jungler Ming "Clearlove" Kai ima limitiran izbor heroja, a tu je i neiskustvo botlane dvojca, pogotovo adc-ja Hu "iBoy" Xainzhao. 

Edward Gaming će dosta nade uložiti u Lee "Scouta" Yechana" koji igra na mid laneu. EDG će željeti da što brže sruši prve tornjeve protivnika, no teško da će se uspjeti nositi s ostalih sedam ekipa na ovoj listi. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti

Najčitanije iz kategorije