Srbija za naslov deklasirala Hrvatsku

Vaterpolisiti Srbije bez premca najbolji u Kazanju

Srbija za naslov deklasirala Hrvatsku

Vaterpolo reprezentacija Srbije je osvojila naslov Svjetskog prvaka. U finalu koje je neočekivano relativno brzo bilo riješeno neizvjesnosti, Srbija je razbila Hrvatsku 11:4. Ovo je drugi naslov za samostalnu Srbiju, prvi nakon 2009. godine.

Poznavajuću kvalitetu, ali i rivalitet ove dvije selekcije, mnogi su očekivali još jedan veliki okršaj, međutim na ovom SP Srbija je pa skoro bila nedodirljiva. U četvrtfinalu su Amerikanci ostali na -5, u polufinalu Italija na -4, dok su na kraju najgore prošli Hrvati u finalu, završilo je 11:4. A početak utakmice nije nagovještavao ovakav kraj.

Obradović i Petković donose prednost Hrvatskoj 2:0, ali nakon toga Srbija podiže razinu igre u odbrani, sve ja manje pravih udaraca na gol Branislava Mitrovića što se i odrazilo na semaforu. Prlainović i Mandić su izjednačili na 2:2, a Hrvatska je ostala bez gola čitavu jednu četvrtinu, tačnije više od deset minuta. Srbija je nakon -2 napravila preokret, seriju od 6:0 za velikih 6:2.

Jeste treća četvrtina završila bez pobjednika (2:2), ali je to bila slaba utjeha zlatnim iz Londona. Jer kako se situacija razvijala teško je bilo očekivati da se u bazenu u Kazanju može rezultat preokrenuti. Naprotiv, dogodilo se suprotno. Srbijanski vaterpolisti su punili mrežu protivnika, još jednu četvrtinu su dobili bez primljenog gola za konačnih 11:4.

Hrvatska je imala realizaciju skromnih nešto manje od 15 posto (4/27), tek je Sukno postigao dva gola, dok se pet igrača nije uspjelo upisati u strijelce. Pavić je na golu imao osam odbrana. Zanimljivo, niti Branislav Mitrović nije imao više od osam odbrana, ali on je bio visokih 66.7 posto. Prlainović se tri puta upisao u strijelce, Miloš Čuk jednom manje.

Finale:
Srbija - Hrvatska 11:4
(2:2, 3:0, 2:2, 4:0)

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.