Steven LoBue pobjednik u Bilbau, Gary Hunt ponovo prvak

Najbolji svjetski skakači u vodu završili sezonu

Steven LoBue pobjednik u Bilbau, Gary Hunt ponovo prvak

A. Beganović

U subotu 26. septembra, Bilbao (Španija) je bio domaćin posljednje stanice Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2015, na kojoj je iznenađenje priredio Steven LoBue (SAD), pobijedivši u krajnje neizvjesnoj završnici.

Gary Hunt nije uspio ući u finalnu rundu na ovom takmičenju, no on je titulu osigurao još u Mostaru prije više od mjesec dana. Takmičenje se moglo gledati uživo preko Red Bull TV.

Finalna stanica sezone bila je neizvjesnija i napetija nego ikad. Prije finalne runde skokova, razlika između prvog i sedmoplasiranog bila je svega 10,80 bodova. Na kraju je kao pobjednik izašao Amerikanac Steven LoBue, drugi je bio Orlando Duque (Kolumbija), a treći Blake Aldridge (UK). LoBue se ove godine mučio sa povredama i najbolji rezultat mu je bilo šesto mjesto.

„Ušao sam u sezonu sa povredom i bila je ovo zaista teška godina za mene. Ali bio sam dovoljno psihički jak da to prevaziđem i jako sam sretan što sam danas uspio izvesti ovakve skokove. Jednostavno nemam riječi,“ rekao je LoBue nakon pobjede.

Aktuelni prvak Gary Hunt nije uspio ući u finalnu rundu i takmičenje je završio na 10. mjestu. No, on je titulu odbranio još prije dvije stanice, tako da je u subotu po peti put podigao trofej prvaka u sedam godina Svjetskog prvenstva. On je ove godine pobijedio na šest od osam takmičenja, a u ukupnoj historiji prvenstva na 25 od 50 takmičenja.

„Fantastičan je osjećaj biti prvak. Ne smijem biti razočaran današnjim nastupom, jer ipak je ovo bila najbolja godina u mojoj karijeri i u mom životu. Jako sam sretan i već se radujem narednoj godini,“ izjavio je slavljenički raspoloženi Hunt.

Viceprvak je Orlando Duque, a treći je Jonathan Paredes (Meksiko). Preostala mjesta u prvih šest, koja garantuju automatsku kvalifikaciju za narednu sezonu, zauzeli su Blake Aldridge i Amerikanci David Colturi i Andy Jones.

Bio je ovo i veliki jubilej za Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo, koje je u Bilbau proslavilo 50. takmičenje u svojoj sedmogodišnjoj historiji. Najbolji svjetski skakači vraćaju se 2016. godine, kada će ponovo obilaziti najatraktivnije lokacije širom svijeta i oduševljavati gledaoce svojim nevjerovatnim skokovima sa 27 metara visine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti