Štitkovac ostao bez medalje u Keniji

Svjetsko prvenstvo za juniore

Štitkovac ostao bez medalje u Keniji

Piše: E. Škorić
Mladi bh. atletičar Nermin Štitkovac nastupio je danas u finalu bacanja kugle na Svjetskom atletskom prvenstvu za juniore u Keniji.

Štitkovac se već proslavio ove sezone u bacanju kugle na domaćoj sceni, a jedan od najperspektivnijih bh. atletičara imao je priliku da se pokaže na otovrenoj sceni u Nairobiju, gdje je stigao s najboljim rezultatom na svijetu ove sezone sa hicem od 20.62 metara.

Ipak, na kraju je sa 19.06 metara završio na petom mjestu, mada je njegova želja i želja svih nas bila medalja. Najbolji rezultat imao je u trećoj seriji, a u šestoj seriji napravio je prestup. U ostalim serijama išao je ispod 19 metara.

Zlato je pripalo Nijemcu Timu Northoffu sa hicem od 20.50 metara, kojeg je napravio u prvoj seriji, dok je Bjelorus Mikhail Samuseu bio drugi sa hicem od 19.99 metara, a treći atletičar iz Južne Afrike Jonathan De Lacey sa ostvarenih 19.93 metra. 

Ispred Štitkovca završio je još Čileannac Claudio Romero sa hicem od 19.06 metara. U finalu je dans inače nastupalo 12 mladih atletičara.