Subotić: Bh. odbojka je u krizi

Odbojkaš Ason Orange Volleya za SportSport.ba

Subotić: Bh. odbojka je u krizi

D. Vejo

Nakon beogradske Crvene Zvezde i novosadske Vojvodine, mladi odbojkaš Igor Subotić obukao je dres francuskog Orange Volleya za koji trenutno nastupa. Kako kaže, odbojka u Francuskoj uveliko se razlikuje od one u Bosni i Hercegovini.

„U Francuskoj se puno više ulaže u ovaj sport. Generalno to pokazuju i rezultati njihovih selekcija, više igrača, bolji uslovi za rad i treniranje. Finansijski dosta jači u odnosu na nas, gdje je to sve na jednom nižem nivou. Iz tog razloga, mladi talenti iz naše zemlje vrlo rano svoje karijere nastavljaju u EU“, rekao je za SportSport.ba Igor Subotić.

Dok Francuzi i šakom i kapom ulažu u mlade talente, to nije slučaj kod nas. 

„Trenutno stanje u bh odbojci je jako loše. Savez je  u krizi, nedostaju sponzori i nema ljudi koji bi to pokrenuli na pravi način. Iskreno se nadam da će kroz par godina i naša odbojka da se digne na jedan viši nivo, jer talenti postoje samo treba ulagati u njih“, dodao je Subotić.

Pored finansijske injekcije koja je neophodna, u evropskim zemljama i mediji igraju jednu od ključnih uloga u razvoju ovog sporta. 

„Ne samo da se finansijski ulaže u ovaj sport, nego je i medijski propraćen na jedan veoma kvalitetan način. Konstantno se govori o rezultatima, takmičenjima i igračima. Zbog toga je za razliku od bh, odbojka u francuskoj na visokom nivou, te tako iz godine u godinu sve više napreduje“, ističe on.

Spoj mladosti i iskustva, dobar je pokazatelj jednog zdravog kolektiva. U dosadašnjem dijelu Pro B lige francuske, ekipa Orange Volleya zauzima prvo mjesto na tabeli sa jedanaest pobjeda i jednim porazom.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi