Sumnjivi rezultati analize krvi kod 225 atletičara

Zašto IAAF ne reaguje?

Sumnjivi rezultati analize krvi kod 225 atletičara

Britanski dnevnik Telegraph objavio je danas da je 225 atletičara iz 39 zemalja imalo sumnjive rezultate analize krvi na doping, optuživši Međunarodnu atletsku federaciju (IAAF) da nije reagirala. Telegraph je dobio kopije dokumenata koje je u svom dokumentarnom filmu nedavno upotrijebila njemačka tv stanica ARD koja je za doping posebno optužila rusku atletiku.

ARD je optužio i IAAF za prikrivanje doping skandala. Britanski list je objavio kako je među atletičarima za koje se sumnja da su uzimali doping 58 Rusa, 25 Kenijaca, po 12 Grka i Španaca, 11 Ukrajinaca, 10 Marokanaca i Etiopljana... Među sumnjivim rezultatima ima i američkih, francuskih, britanskih i njemačkih atletičara. Na listi su i tri olimpijska pobjednika iz Londona.

Zbog tvrdnji o raširenom dopingu u Rusiji Etička komisija IAAF je otvorila istragu, što je učinila i Svjetska antidoping agencija (WADA). Zbog optužbi za sistematski doping ruskih atletičara, predsjednik Ruske atletske federacije Valentin Balahnichev napustio je mjesto blagajnika u IAAF-u.

"To je jedna gomila laž. To je sve što vam mogu reći," rekao je Balahnichev koji se povukao dok se ne završi istraga, poručivši kako ne vjeruje da će Ruski atletski savez biti kažnjen.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.