Sveci žele ponoviti uspjeh Patriota
Drew Brees je prošle godine utakmicu Super Bowla protiv Indianaplis Coltsa odigrao fantastično

Predstavljamo novu NFL sezonu (I)

Sveci žele ponoviti uspjeh Patriota

Nakon pet mjeseci odmora, velikog broja spektakularnih transfera, jednog od najzanimljivijih draftova u posljednje vrijeme, sutra počinje 55. sezona najpopularnijeg američkog sporta.

Predstojeća NFL sezona bi mogla biti jedna od najuzbudljivijih zadnjih godina, jer ovaj put nekog velikog favorita nema. Zapravo ima, ali više njih, koji s podjednakim šansama ulaze u novu sezonu. Situacija po divizijama je danas napetija nego ikad ranije. Prijašnjih godina smo znali za jednog favorita po svakoj diviziji, a danas u pojedinim divizijama imamo i dva, čak i tri tima, koji mogu uzeti naslov pobjednika divizije.

Prošla sezona je završila odličnim Super Bowlom između New Orleansa i Indianapolisa, odnosno između Saintsa i Coltsa. Saintsi predvođeni Drew Breesom su uzeli svoj prvi naslov u historiji kluba, a i ove sezone su jedni od glavnih favorita za naslov prvaka. Kao što i priliči najavu nove sezone ćemo početi aktuelnim prvacima i njihovom divizijom.

NACIONALNA KONFERENCIJA

Drew Brees je jedan od najboljih dodavača lige, produžen je ugovor sa osiguračem Darrenom Sharperom, tu su još uvijek sjajni Pierre Thomas, Reggie Bush, Marques Colston, Darvey Henderson, Jeremy Shockey, Jonathan Vilma i Garret Hartley, pa nema sumnje kako su Saintsi ponovo kandidati za naslov prvaka, a prvi su favoriti u diviziji Jug. Pored njih dobre izglede da se domognu doigravanja imaju Atlanta Falconsi, Carolina Panthersi su napravili nekoliko dobrih stvari u prelaznom roku, dok je Tampa Bay u ovoj diviziji totalni autsajder.

Zapadna divizija ove godine će biti nešto zanimljivija. Arizona je prethodnih nekoliko godina bila nedodirljiva, ali je odlaskom Kurta Warnera Arizona postala dosta slabija momčad. Priliku će pokušati iskoristiti San Francisco, koji je dosta napredovao u odnosu na prethodnu sezonu, uspjehu se nada i Seattle, dok jedino St. Louis, lani najlošija momčad lige, nema izglede za prvu poziciju na Zapadu.

Godinama za najizjednačeniju diviziju slovi Istočna u kojoj su Dallas, NY Giants, Philadelphia i Washington. U ovoj diviziji se i ove godine očekuje dobar nogomet, a prva pozicija bi trebala pripasti jednoj od prve dvije navedene momčadi. Dallas se nada kako će biti prva momčad koja će zaigrati Super Bowl na svom stadionu, Giantsi su otvorili novi stadion i očekuju dobar nastup, Philadelphija nakon dugo godina više nema Donovana McNabba, koji je završio u Washingtonu, ali će sa Kevinom Kolbom pokušati ponovo u doigravanje.

Eli Manning će nastojati odvući Giantse što dalje, a oko sebe ima dobru logistiku. Ahmad Bradshow, Brandon Jacobs, Hakeem Nicks, imena su koja daju garanciju dobre sezone. U redovima Dallasa je, čini se, još bolja situacija. Tony Romo je prekinuo sa Jessicom Simpson i sada je bolji igrač, potpuno koncentrisan samo na igru, a Marion Barber, Felix Jones, Miles Austin, Dez Bryant, Jason Witten i Mike Jenkins su igrači koji se razumiju u dušu.

Na hladnom Sjeveru neće biti ništa manje zanimljivo. Minnesota, Green Bay, Chicago i Detroit, ali bitka za prvu poziciju će se voditi između dva velika rivala, Minnesote i Green Baya. Brett Favre će i ove godine bacati za Vikingse, ali će biti bez Sidneya Ricea, koji će zbog povrede propustiti pola sezone, a nije baš najzdraviji ni Percy Harvin. Ipak, tu su odlični RB Adrian Peterson i TE Jared Allen, koji će pomoći Favreu da odvede Minnesotu u još jedno doigravanje.

Green Bay Packersi, najomraženiji rivali Vikingsa, ove sezone imaju velike ambicije. Garancija dobrog rezultata je QB Aaron Rodgers, zatim Ryan Grant, dok jedino malo „šteka“ odbrana. Chicago će pokušati biti bolji nego lani, a za to je potrebna bolja sezona Jaya Cutlera, dok Detroit nakon sezone adaptacije očekuje potvrdu kvalitete Matta Staforda, prvog izbora drafta 2009.

Pet važnih stvari za Nacionalnu konferenciju:
1. U zadnjih deset godina samo je New England uspio dva puta uzastopno otići do Super Bowla, što je upozorenje onima koji će se ove godine kladiti na New Orleans.
2. Super Bowl se ove sezone igra na stadionu Dallas Cowboysa, koji će učiniti sve kako bi postali prva ekipa u historiji koja je igrala veliko finale na svom stadionu. Motivacije Romu i družini neće nedostajati.
3. San Francisco 49ersi nisu u predsezoni doživjeli niti jedan poraz. Dolaskom trenera Mikea Singletaryja u konstantnom su napretku, doveli su dosta dobrih igrača, pa od njih treba očekivati bolju sezonu nego lani.
4. Minnesota Vikings. Na njih treba posebno obratiti pažnju iz nekoliko razloga. Favre je u 41. godini života, Rice i Harvin povrijeđeni. Favoriti jesu, ali se mogu pretvoriti i u najveće razočarenje.
5. St. Louis Ramsi su lani slavili samo jednom, ali su ovog ljeta na draftu uzeli Sama Bradforda, sjajnog dodavača od kojeg očekuju da promijeni stvari u klubu. Na njemu je kao debitantu veliki pritisak, navijača i medija. Još jedna teška sezona za Ramse, sigurno.

SportSport.ba prognoza:
Na Istoku slavi Dallas, na Zapadu San Francisco, Sjeveru Green Bay, a Jugu New Orleans. Dva najbolja drugoplasirana tima koja idu u doigravanje su Minnesota i Atlanta predvođena Mattom Ryanom i Tonyjem Gonzalezom. Prvak konferencije biće New Orleans koji će u finalu biti bolji od Dallasa.


NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.