Svjetsko prvenstvo u skokovima u vodu kreće na put prema Mostaru!

Počinje Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo!

Svjetsko prvenstvo u skokovima u vodu kreće na put prema Mostaru!

M. Skaka

Najbolji svjetski skakači u vodu će 25. aprila u Cartageni (Kolumbija) otpočeti sedmu sezonu Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. 

Biće to prvo od osam ovogodišnjih takmičenja, a na svom putovanju po najtraktivnijim lokacijama širom planete ovo prestižno takmičenje po prvi put dolazi i u našu zemlju: elitni svjetski skakači će 15. augusta na Starom mostu u Mostaru demonstrirati svoje umijeće, izvodeći skokove od kojih zastaje dah.

Već sedmu godinu Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo okuplja najvještije i – ništa manje važno – najhrabrije skakače u vodu. Naime, ovo je ekstremni sport u punom smislu: skače se sa visine od 27 metara, što je skoro tri puta više od olimpijskog tornja, a takmičari kao zaštitu imaju samo svoje umijeće, koncentraciju i fizičku spremnost. Skakači dostižu brzine od 85 km/h, istovremeno izvodeći tehnički najsloženije akrobacije. Ne čudi, stoga, što je među skakačima u vodu samo učešće u ovom takmičenju stvar prestiža, a eventualna pobjeda ili osvajanje titule vrhunac karijere. Jednako tako, i u žiriju sjede višestruki svjetski i olimpijski prvaci, kao što su legendarni Greg Louganis ili Dmitry Sautin.

Konkurencija odavno nije bila jača. Najveća borba će se vjerovatno voditi između provjerenih asova koji su već osvajali Prvenstvo, kao što su legenda ovog sporta Kolumbijac Orlando Duque, četvorostruki prvak Gary Hunt (Velika Britanija) i Rus Artem Silchenko, a tu su i drugi talentovani skakači koji bi mogli pretendovati na titulu: Amerikanci Steven LoBue i David Colturi, Britanac Blake Aldridge i novajlija Jonathan Paredes (Meksiko).

Prvenstvo, dakle, počinje 25. aprila u Cartageni, proći će preko tri kontinenta, a na svojoj šestoj ovogodišnjoj stanici 15. augusta stiže u grad na Neretvi. O tradiciji skokova sa Starog mosta ne mora se trošiti previše riječi. Upravo ta tradicija i fascinantna lokacija bili su odlučujući pri izboru Mostara za jednu od stanica ovogodišnjeg Prvenstva. Ovo takmičenje, koje prati velika medijska promocija i pažnja, nesumnjivo će dati značajan doprinos promociji Mostara i BiH (kao i njihovih turističkih potencijala) u svijetu.

Prvi turnir sezone svakako će biti poseban trenutak za ikonu cliff divinga, Kolumbijca Orlanda Duquea, jer biće to prvi put da se jedno takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva održava u njegovoj rodnoj zemlji, gdje će sasvim sigurno imati veliku podršku domaćih fanova. Orlando je poznat i publici u Mostaru, gdje rado dolazi i već je u par navrata Mostarce oduševljavao egzibicijskim skokovima.

Sve informacije i vijesti o Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu možete pronaći na redbull.ba i oficijelnoj stranici takmičenja: www.redbullcliffdiving.com.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.