Tadić: Želja mi je Rio

Član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Banja Luka

Tadić: Želja mi je Rio

D. Vejo

Biti najbrži u konkurenciji velikih imena nije ni malo lak zadatak. Kiša, vjetar, povrede, ništa nije prepreka da bi se uz puno truda, rada, volje i odricanja ostvario san. To najbolje zna i Duško Tadić, član Atletskog kluba osoba s invaliditetom Banja Luka. Njegovi prvi trkački koraci u kraljici sportova počeli su sasvim slučajno.

"Iako sam oduvijek volio da trčim, ideja da se bavim atletikom za osobe sa invaliditetom krenula je sasvim slučajno. Na stadion sam došao iz jednog razloga, da skinem koji kilogram viška i rekreativno da se bavim ovim sportom, međutim to je preraslo u ljubav, koja me zadržala do dan danas. Ovo je sport u kojem želim ostvariti neke svoje zacrtane ciljeve", rekao je za SportSport.ba Duško Tadić.

Ljubav prema trčanju, gurala je atletičara ka ostvarenju sna. Međutim, ponekad sav trud i rad može biti bačen u vodu, ukoliko nedostaje jedan od važnijih faktora u svakom sportu, a to su finansije.

"Jedan od mojih najvećih uspjeha je ispunjena norma za evropsko prvenstvo koje se održavalo u Svonsiju, na koje nažalost nisam mogao otići iz finansijskih razloga. Atletika ukupno gledajući na nivou BiH nije toliko razvijena, klub nije imao dovoljno sredstava za takvo takmičenje. Ispunio sam normu u disciplini na 400 metara, koja je bila 60 sekundi, a ja sam trčao 56, ali eto nažalost nisam otišao na to takmičenje", dodaje Tadić.

Uprkos svemu, ciljevi i želje i dalje žive. Banjalučki atletičar vrijedno radi kako bi ostvario zapažene rezultate i prisvojio što je više odličja moguće tokom ove godine. 

"Cilj za ovu godinu mi je da ispunim normu na 400 metara za prvenstvo Evrope, koje će se održati od 10 do 16 juna u Italiji. Ali isto tako, želio bih nastupati na što više takmičenja u regionu kako bih bio što bolje fizički i psihički spreman", ističe on.

Ove godine, u takmičarskoj ponudi su i paraolimpijske igre u Riju. Tadić ne krije želju da ostvari normu i bude član ekspedicije koja će otputovati na iste.

"Kartu za Rio dobijam na način ukoliko ostvarim pozitivne rezultate na svim međunarodno priznatim takmičenjima od strane paraolimpijskog komiteta u našoj zemlji ih nema, ali će biti održani u Hrvatskoj, Češkoj i Njemačkoj, tako da ću tu tražiti svoju šansu i kartu za Rio", riječi su atletičara.

Nakon kratke pauze, Tadić je ponovo počeo sa radom. Pripreme su uveliko počele, a trka za medaljama samo što nije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi