“Takmičari u Riju će plivati u ljudskom izmetu”

Zabrinjavajuće stanje voda u Riju

“Takmičari u Riju će plivati u ljudskom izmetu”

M. Skaka

Prije sedam godina vlasti u Rio de Janeiru obećale su da će do Olimpijade očistiti vode oko ovog grada.

I ne samo da obećanje nisu ispunili, već su stvari danas i gore nego prije sedam godina. Prema navodima New York timesa testiranja su pokazala da će jedriličari, surferi ali i plivači doslovno plivatu kroz ljudski feces.

Voda u Riju je puna patogena i virusa koji uzrokuju diareju i opasnost po zdravlje sportista, ali i turista koji će poželjeti da se okupaju na poznatoj Ipanema plaži je velika.

“Gostujući sportisti će doslovno plivati u izmetu i rizikuju da se razbole od svih mikroorganizama koji plivaju u našoj vodi.”, rekao je Timesu lokalni doktor Daniel Becker. “To je tužno, ali i zabrinjavajuće.”

I dok lokalne vlasti uvjeravaju sportiste da su područja u kojima će se održavati takmičenja, prvenstveno u zalivu Guanabara, čista i u skladu sa standardima Svjetske Zdravstvene Organizacije, sami takmičari su zabrinuti.

“Ovo je odvratno.”, kaže Nigel Cochrane trener španskog tima jedrenja. “Wrlo smo zabrinuti.”, dodao je on.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi