Tamna strana historije Olimpijskih igara

Mnogi skandali obilježili Olimpijade

Tamna strana historije Olimpijskih igara

E. Čaušević

Ove sedmice očekuje nas početak Olimpijskih igara U Riju, najveće sportske manifestacije na svijetu.

Ovih dana u Rio pristižu sportisti iz cijelog svijeta, a na otvaranju Olimpijskih igara na Marakani prisustvovat će 10,500 sportista. Ovo je zasigurno najveće sportsko dešavanje, ali i najskuplje. Brazil će platiti oko 12 milijardi na organizaciju, a čak dvije milijarde idu samo na sigurnost takmičenja.

Mnoge stvari morale su se promijeniti kako bi Rio bio spreman da dočeka ovu manifestaciju. Iako je brazilski grad pošteno podbacio nije bilo vremena da se mijenja domaćin pa svi s nestrpljenjem očekuju da li će OI proteći bez skandala, kriminala, dopinga...

Ipak, poznato je da Olimpijske igre u svojoj historiji imaju mnogo mračnih strana koje su dobro potresle Međunarodni Olimpijski komitet (IOC). Iako svi misle da je FIFA prva što se tiče korupcije u sportu onda se debelo varaju.

Primjera radi, IOC je 2002. godine potresao veliki skandal zbog korupcije. Naime, američki Salt Lake City dobio je domaćinstvo Zimske Olimpijade, a na kraju se ispostavilo da su organizatori platili glasove kako bi dobili domaćinstvo. Dokazi o ovoj korupciji žestoko su potresli IOC.

Ipak, da bi najbolj shvatili koliko je mračna historija postojanja Olimpijskih igara morat ćemo se vratiti u daleko 1904. godinu. Te godine Olimpijada se održana u St. Louisu, ali je ona ubjedljivo najveća sramota za IOC i dan danas. Naime, tada su organizatori u St. Louisu okupljali "sportiste" iz raznih dijelova svijeta. Ali, ova Olimpijada imala je za cilj da pokaže da su bijelci brži od svih ostalih. Naravno, rasistički nije moglo gore.

1936. godine Olimpijske igre održane su u Berlinu. Tada na vlasti Njemačke bio je Hitler koji je dao posebne instrukcije kako ovaj događaj treba da prođe. Ova Olimpijada bit će upamćena po Leni Riefenstahl koja je imala zadatak da napravi film o Olimpijadi. Zbog TV "guranja" Olimpijada je i postala tako popularna. Ipak, Leni je bila nacista koja je film napravila onako kako je Hitleru odgovaralo.

Naravno, Olimpijske igre su bile pravi primjer spolne diskriminacije. Žene nisu imale pravo da se takmiče u atletici do 1968. godine. Tačnije, nisu smjele učestvovati u trkama dužim od 200 metara. Do 1924. godine na Olimpijadama u prosjeku je učestvovalo manje do 100 žena. Takmičile su se uglavnom u plivanju, tenisu i skoku u dalj. Prvi put žene su dobile mogućnost da se takmiče u disciplini maraton 1984. godine. Danas, skoro 50% sportista na OI čine žene.

Mnogi danas Olimpijske igre gledaju kao manifestaciju u kojoj su borbom ljudi izbrisali rasizam, spolnu diskriminaciju i mnogo toga. Ipak, za mnoge i dalje predstavlja mračnu stranu sporta koji je za cilj imao samo da bijelci pokazuju svoju nadmoć u svim sportovima.

Nakon ove historijske avanture vraćamo se u 2008. godinu kada je Olimpijada održana u Pekingu. OI u Pekungu bit će upamćene po tome što je najviše novca potrošeno na organizaciju. Kinezi su za Olimpijadu potrošili nevjerovatnih 40 milijardi dolara, a više od 50% dvorana je srušeno nakon toga. Zaista nevjerovatno.

Na početku smo napisali da je za organizaciju sigurnosti u Riju izdvojene dvije milijarde dolara, a i dalje mnogi strahuju od kriminala. Zaista će biti zaniljivo pratiti Olimpijadu koju su svi već proglasii "propalom". Da li će ovo biti samo još jedna tamna strana Olimpijade ili će se Rio uspjeti dokazati kao dobar domaćin saznat ćemo jako brzo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi