Thibaut Pinot slavio u najtežoj etapi, Foom blizu pobjede

Tour stigao do kraja

Thibaut Pinot slavio u najtežoj etapi, Foom blizu pobjede

Nedelja 26.juni. Posljednja etapa ovogodišnjeg Toura, najveće biciklističke utrke na svijetu, kraj jednog od najvećih sportskih događaja uopšte. Chris Froome je pripremio pobjednički šampanjac, prije posljednje etape ima minutu i 12 sekundi prednosti ispred Kolumbijca Quintane koji se trudio kako bi svoj zaostatak za Britancem anulirao koliko je to moguće.

Froom je prošao cilje sa minutom i 38 sekundi zaostatka za pobjednikom etape Thibautom Pinotom, pa je Quintana došao na minutu i 12 sekundi. Predposljednja etapa je bilo jedna od najtežih na Touru. Vozilo se od Modane do velikog uspona Alpe d' Hueza. I još jednom su ljubitelji biciklizma mogli uživati. Froom je imao problema, Quintana je tražio svoju priliku, ali je ostatak Sky ekipe odradio odličan posao.

Sve se to događalo na usponu de la Coix de Fer. Nakon toga se rasplamsala borba za etapnu pobjedu, Alexandre Geniez je prvi krenuo.Iza njega su bili Pinot, Ryder Hesjedal, Ramunas Navardauskas, Ruben Plaza, Jose Serpa i Winner Anacona. Uskoro Hesjedal i Pinot prolaze naprijed, Kanađanin nije mogao pratiti Francuza. Uporni Pinot nije odustajao te je na kraju prošao prvi ciljem na planinskom vrhu. Quintana se uspio odvojiti od pelotona prije samog uspona na Alpe d' Hueza, čak je pretekao i
Hesjedala, ali nije mogao stići Pinota.

Pred sami uspon Nibali je imao defekt i u startu bio u zaostatku, probao je i Quintana, ali bezuspješno. Nakon velikog niza serpentina (21), Thibaut Pinot je postao treći Francuz zaredom koji je slavio na ovoj etapi.

Rezultati 20. etape:
1. Thibaut Pinot (Fra, FDJ.fr 3:17:21
2. Nairo Quintana (Kol, Movistar Team) +0:18
3. Ryder Hesjedal (Kan, Cannondale-Garmin Pro Cycling Team) + 0:41
4. Alejandro Valverde (Špa, Movistar Team) + 1:38
5. Christopher Froome (VBr, Team Sky)
6. Pierre Rolland (Fra, Team Europcar) + 1:41
7. Richie Porte (Aus, Team Sky) + 2:11
8. Winner Anacona (Kol, Movistar Team) + 2:32
9. Wouter Poels (Hol, Team Sky) + 2:50
10. Ruben Plaza Molina (Špa, Lampre-Merida)

Ukupni poredak:
1. Christopher Froome (VBr, Team Sky) 81:58:33
2. Nairo Quintana (Kol, Movistar Team) + 1:12
3. Alejandro Valverde (Špa, Movistar Team) + 5:25
4. Vincenzo Nibali (Ita, Astana Pro Team)+ 8:36
5. Alberto Contador (Špa, Tinkoff-Saxo) +9:48

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.