Tim iz Tuzle osvojio prvo mjesto i put u Brazil

Održano bh. finale Neymar Jr's Five

Tim iz Tuzle osvojio prvo mjesto i put u Brazil

M. Šljivak

Ekipa Hjumanga Danga iz Tuzle osvojila je prvo mjesto u velikom bh. finalu svjetske serije Nymarovih turnira. Završnica je održana u nedjelju u sarajevskom Metalcu gdje su Tuzlaci u konkurenciji 16 ekipa pokazali najviše i zasluženo dotakli vrh. Na taj način pobjednici u bh. finalu u julu će putovati u Brazil, gdje će predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svjetskom turniru.

Tuzlaci su bili superiorni do finalnog dvoboja. Nakon što su bez problema izborili plasman među osam najboljih u četvrtfinalu su pobijedili ekipu Sapne sa visokih 5:0. Također, u polufinalnom okršaju savladali su ekipu Dronovi sa 5:1. U finalu su odmjerili snage sa sarajevskom ekipom Dobrinja koja je, također, pokazala zavidan kvalitet.

Dvoboj dvije najbolje ekipe bio je izuzetno neizvjestan i dinamičan. Tim iz glavnog grada BiH pružio je žestok otpor. Tuzlaci su napadali, dok je ekipa iz istoimenog sarajevskog naselja svoju šansu tražila iz kontranapada. Ipak, na kraju je rezultat bio 0:0 pa su penali odlučivali putnika u Brazil.

Više koncentracije i znanja pokazali su igrači Hjumanga Dange i pobijedili su 2:0 (pucaju se tri penala na prazan gol). Nakon trijumfa uslijedilo je veliko slavlje Tuzlaka. Za  ekipu Hjumanga Danga nastupali su: Ahmed Vuković, Ahmed Ferhatović, Asmir Mehić, Emir Vejzović, Dino Džamkić i Esnat Jakubović. Oni će predstavljati BiH na svjetskom turniru.

„Prije dolaska u Sarajevo rekao sam kako dolazimo da se dobro zabavimo. Nismo baš očekivali da ćemo osvojiti prvo mjesto, ali iz utakmice u utakmicu igrali smo sve bolje i na kraju smo uspjeli. Čestitam i ekipi koja je došla do finala. Igrali su fer i korektno.  Inače, mi smo sa Elektrotehiničkog fakulteta u Tuzli i igramo dugo zajedno. Sada ćemo se fokusirati na pripreme za Brazil“, istakao je nakon pobjede kapiten tuzlanske ekipe Ahmed Vuković.

Prije finalnog turnira igrale su se kvalifikacije u četiri bh. grada Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli u kojima je učestvovalo oko 500 igrača iz svih krajeva BiH. Po četiri najbolja tima iz svakog grada izborili su finale u Sarajevu.

Inače, ekipe su imale po pet igrača od 16 do 25 godina starosti, a utakmice su trajale po 10 minuta. Dodatna draž je bila u tome što svaki put kada ekipa primi gol – gubi jednog igrača, sve dok ne ostane bez igrača ili utakmica ne završi u vremenskom roku.

Svjetsko finale će se igrati u Brazilu na Instituto Projeto Neymar Jr, koji je osnovao Neymar, a čiji je cilj da ponudi obrazovne i sportske vannastavne aktivnosti socijalno najugroženijoj djeci i porodicama, kako bi se promovisala socijalna inkluzija i ohrabrilo učešće u životu zajednica. BiH će biti jedna od 35 zemalja sa šest kontinenata koja će učestvovati na ovom prestižnom turniru.

Također, svi timovi koji su iz svojih zemalja osigurali odlazak na finalni turnir u Brazil imat će priliku i čast da ih u svom rodnom gradu ugosti brazilski reprezentativac i zvijezda katalonksog tima – Neymar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi