Tuka, Alić i Mešić naši predstavnici na Evropskom prvenstvu

Atletičari BiH sutra putuju u Prag

Tuka, Alić i Mešić naši predstavnici na Evropskom prvenstvu

D. Kurbegović

Atletska reprezentacija BiH koju sačinjavaju Hamza Alić, Kemal Mešić i Amel Tuka, zajedno sa predsjednikom saveza Suadom Kaknjom, te vođom tima Mehmedom Skenderom sutra ujutru putuje u Prag, gdje će predstojećeg vikenda od 05 do 08. marta biti održano Evropsko dvoransko prvenstvo za seniore.

Danas je u Zenici održana i press konferencija, na kojoj su govorili predsjednik Atletskog saveza Suad Kaknjo, sekretar Mišo Pedalo, te atletičari Hamza Alić i Amel Tuka.

Predsjednik ASBiH i AK Zenica Suad Kaknjo nada se dobrim rezultatima, ali na takmičare nije stavljen nikakav pritisak oko rezultata.

"Sutra putujemo za Prag, jer već u četvrtak od 18 sati u kvalifikacijama u bacanju kugle nastupit će Hamza Alić i Kemal Mešić. Amel Tuka će u kvalifikacijama na 800 metara nastupiti u petak.  Mi smo jedan mali savez, ali sigurno po rezultatima veliki kada se gledaju takmičenja na kojima učestvujemo i kakve rezultate naši takmičari ostvaruju. Idemo u Prag bez pritiska, nismo postavili visoko ljestvicu, ali se nadamo dobrim rezultatima. Nadamo se da će naši takmičari izboriti plasman u finale, što bi svakako bio uspjeh, a u finalu je onda sve moguće", kazao je Kaknjo.

Amel Tuka je atletičar od kojeg čitava javnost očekuje mnogo, neki čak i medalju, ali realnost je da je 25-godišnjak u dosadašnjoj karijeri trčao samo dvije dvoranske trke. Bez obzira na sve ovaj sjajni srednjoprugaš nada se najboljem.

"Velika je konkurencija na ovom takmičenju, znam da svi od mene očekuju mnogo, ali moram kazati da Balkansko prvenstvo gdje sam osvojio prvo mjesto nije nivo Evropskog, gdje dolaze najbolji srednjoprugaši u Evropi. Ovo je moje prvo dvoransko prvenstvo, nisam previše ambiciozan, ali ono što je bitno da sam zdrav i spreman. Ja ću dati svoj maksimum, nadam se da ću obradovati svoj grad i svoju zemlju", kazao je Amel Tuka koji će nastupiti u disciplini 800 metara.

Prije dvije godine u švedskom Goteborgu, Hamza Alić je bio srebreni, ali sada ovaj 36-godišnjak teško da može ponoviti taj uspjeh, iako našeg atletičara nikada ne treba otpisivati.

"Svakako da je rezultat u Goteburgu od prije dvije godine bio historijski za našu zemlju, ali realno sada nisam u nekoj zavidnoj formi.  Mislim da bi uspjeh bio ako se plasiram u finale, na takmičenju će nastupiti 33 najbolja kuglaša u Evropi, sigurno je da ću dati sve od sebe za što bolji rezultat", kazao je Alić.

Finale bi bilo uspjeh i za mlađeg kolegu Kemala Mešića, koji je zimu proveo pripremajući u Americi.

"Mešić je u solidnoj formi,  ove sezone ima 19.80 m u dvorani, ako bi ponovio taj rezultat u Pragu sigurno bi mogao do finala. Alić ove sezone ima 19,65 m u dvorani, a njegov lični rezultat je 20,34 m koje je bacio prije dvije godine. Nadamo se da ćemo uz malo sreće sva tri naša takmičara na Evropskom prvenstvu gledati u finalima svojih disciplina", kazao je Mišo Pedalo sekretar ASBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.