Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Armstronga

Varao državu novcem za sponzorisanje

Tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Armstronga

M. Maksimović

Američko tužilaštvo je podiglo tužbu protiv biciklista Lancea Armstronga, kojeg se tereti da je varao državu koristeći javni novac namijenjen za sponzorisanje njegove ekipe US Postal Services (USPS) da bi zapravo financirao program dopingovanja.

USPS je prema ministarstvu pravosuđa potrošio oko 40 miliona dolara za sponzoriranje i odobrio 17 miliona dolara Armstrongu.Ako ga se proglasi krivim, Armstrong bi morao vratiti do 150 miliona dolara.

 

Armstrong je u januaru priznao da je sistematski uzimao doping osvajajuči sedam naslova pobjednika Tour de Francea, nakon čega su mu ti naslovi oduzeti. Nakon toga je američka vlada da počela istraživati priču o pronevjeri.

 

Tužba aludira i na razrađeni sistem kojem je cilj bio usporavanje istrage Američke antidopinške agencije (USADA) i tvrdi da je direktor ekipe US Postal Johan Bruyneel svjesno sudjelovao u programu dopingiranja kršeći ugovor o sponzorstvu.

 

"Biciklisti US Postala, uključujući i Armstronga, su prekršili sporazume o sponzorstvu koristeći redovito i sustavno zabranjene supstance za poboljšavanje svojih rezultata", kaže se u tužbi američkog pravosuđa, a prenosi NBC.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.