Uoči SP: Najbolji dosadašnji bh. rezultati
Foto: EPA

Osmo mjesto je najveći uspjeh

Uoči SP: Najbolji dosadašnji bh. rezultati

Dž. Mrakić

Od 22. do 30. augusta održat će se Svjetsko atletsko prvenstvo u kineskoj prijestonici, Pekingu.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će dva atletičara, srednjoprugaš Amel Tuka i bacač kugle Hamza Alić. Normu za najveće atletsko takmičenje nakon Olimpijskih igara ostvario je i Kemal Mešić, ali on se, nažalost, neće naći u konkurenciji zbog povrede lista.

Što se tiče naših nastupa na Svjetskim prvenstvima, nije tajna da i dalje nemamo niti jednu medalju s ove sportke smotre. Zapravo, rijetki su bili i ulasci naših atletičara u finale, što je zasad jedino pošlo za rukom Hamzi Aliću.

Njegovo osmo mjesto sa SP iz Berlina 2009. godine zasad je najbolji atletski rezultat na velikim takmičenjima od nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

I dok s jedne strane naš najbolji bacač kugle ima pet Svjetskih prvenstva iza sebe, ovo će našem Amelu Tuku biti premijerni nastup na ovom takmičenju.

Najbolji bosanskohercegovački atletičar, koji drži rezultat sezone u svijetu na utri u 800 m, kandidat je za medalju. 

Po prvi puta u historiji Bosna i Hercegovina ima kandidata za medalju na velikim atletskim takmičenjima. 

Da li će Amel Tuka ostvariti najbolji atletski bh. rezultat na velikim takmičenjima, čak i ako ne osvoji medalju, ostaje nam da vidimo. 

Sretno Hamza, sretno Amele!

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.