Uprkos suspenziji: 19 ruskih atletičara na SP u Londonu
Foto: EPA

Uz posebne uslove

Uprkos suspenziji: 19 ruskih atletičara na SP u Londonu

Iako je Međunarodna asocijacija atletskih federacija (IAAF) 2015. godine suspendovala ruske atletičare iz svih međunarodnih takmičenja zbog, kako je stajalo u izvještaju, masovnog dopinga ruskih sportista pod pokroviteljstvom države, 19 ruskih atletičara će se ipak naći na Svjetskom prvenstvu koje se ove godine održava u Londonu.

Suspenzija Atletskoj federaciji Rusije je izrečena nakon što je Richard McLaren u svom izvještaju došao do zaključka da je u periodu od 2011. do 2015. godine više od 100 ruskih sportista učestvovalo u ruskom državnom doping programu.

Ipak, IAAF je dozvolio nekolicini ruskih atletičara da, uz posebne uvijete, nastupe na Svjetskom prvenstvu koje će se održati od 4. do 13. augusta u Londonu. Svi ruski atletičari koji će otputovati na SP će IAAF-u morati dostaviti rezultate doping testova koji su urađeni izvan Rusije.

Među ruskim atletičarima koji će se naći na Svjetskom prvenstvu je i Sergei Shubenkov koji će pokušati odbraniti zlato iz Pekinga u disciplini 110 metara s preponama. Zlato iz Pekinga će pokušati odbraniti i Mariya Lasitskene, aktuelna svjetska prvakinja u skoku u vis.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije