Valverde osvojio Vueltu
Najveći uspjeh u karijeri za Velverdea

Završena 64.po redu utrka oko Španije

Valverde osvojio Vueltu

M. Maksimović
Teme:

Mogli smo već u subotu napisati da je Alejandro Valverde pobjednik ovogodišnje Vuelte, ali smo pričekali da se šampanjac ispije u posljednjoj etapi dugoj 110 kilometara, voženoj od Rivas Vaciamadrida do Madrida.

Na kraju je Valverde slavio kao čovjek koji je držao žutu majicu od devete etape, ali i kao vozač koji nije ostvario niti jednu etapnu pobjedu. Valverde je ukupnom pobjedom nastavio dominaciju domaćih vozača koji su u posljednjih deset godina. Robert Herras je dominirao tri godine (2000., 2003., 2004.),Angel Cesar je bio najbolji prije osam godina, Aitor Gonzalez prije sedam, dok je
Valverde na vrhu naslijedio Alberta Contadora.Na kraju je Valverde ostvario ukupnu pobjedu sa 55 sekundi prednosti ispred Samuela Sáncheza i minute i 32 sekunde u odnosu na Cadela Evansa.

U posljednjoj etapi slavio je André Greipel iz Njemačke kojem je ovo bila četvrta etapna pobjeda, pa je na kraju obukao zelenu majicu kao vozač sa najviše osvojenih bodova. Daniele Bennati je bio drugi, a Borut Božić treći.

U svojoj karijeri Valverde je čak četiri puta u pet godina Vueltu završavao na drugom odnosno trećem mjestu. Kao drugi je završio 2006.godine, treći 2003. i 2004.


Rezultati 21. etape:
1.André Greipel (Ger) Columbia-HTC 3:11.55 
2.Daniele Bennati (Ita) Liquigas   
3.Borut Bozic (Slo) Vacansoleil   
4.Leonardo Duque (Col) Cofidis   
5.Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale   
6.Enrico Gasparotto (Ita) Lampre-NGC   
7.Gregory Henderson (NZl) Columbia-HTC   
8.Roger Hammond (GBr) Cervélo TestTeam   
9.Tom Leezer (Hol) Rabobank   
10.Paul Voss (Ger) Milram svi u vremenu pobjednika   


Ukupni poredak:
1.Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne  87:22.37 
2.Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel-Euskadi +0.55 
3.Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto +1.32 
4.Ivan Basso (Ita) Liquigas +2.12 
5.Ezequiel Mosquera (Spa) Xacobeo Galicia +4.27  

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti