Valverde sve bliži ukupnoj pobjedi
Greipelu treća etapna pobjeda

Vuelta 2009

Valverde sve bliži ukupnoj pobjedi

M. Maksimović
Teme:

Ovogodišnja utrka oko Španije'' Vuelte''ulazi u svoju završnicu. U utorak je vožena 16.etapa većim dijelom ravničarska od Cordobe - Puertollana u dužini od 170 kilometra.

S obzirom da se većim dijelom radilo o ravničarskoj etapi, završni sprint je odlučio pobjednika. To je po treći put na ovogodišnjoj Vuelti Nijemac André Greipel, vozač ekipe. Columbia-HTC. Greipel je u sprintu pobjedio Francuza Williama Bonneta i Talijana Danielea Bennatija.


Vodeći u ukupnom poretku, Alejandro Valverde se također našao u ovoj grupi baš kao i njegov prvi pratitelj, Holanđanin Robert Gesink. To znači da u ukupnom poretku i dalje Valverde drži 31 sekundu prednosti u odnosu na Roberta Gesinka, dok treći,Samuel Sánchez ima zaostatak veći od minute, tačnije minutu i deset sekundi.


S obzirom da je do kraja Vuelte ostalo pet etapa, glavni konkurenti Alejandra Valverdea moraju nešto napraviti, jer će u protivnom Španac i prije zadnje etape osigurati pobjedu.


Rezultati 16.etape:
1.André Greipel (Ger) Columbia-HTC 4:50.44  
2.William Bonnet (Fra) Bbox Bouygues Telecom    
3.Daniele Bennati (Ita) Liquigas    
4.Gerald Ciolek (Ger) Milram    
5.Francisco Jose Pacheco Torres (Spa) Contentpolis-Ampo    
6.Leonardo Duque (Col) Cofidis    
7.Jürgen Roelandts (Bel) Silence-Lotto    
8.Sébastien Hinault (Fra) AG2R La Mondiale    
9.Matti Breschel (Den) Saxo Bank    
10.Iñaki Isasi (Spa) Euskaltel-Euskadi...svi u vremenu pobjednika   


Ukupni poredak:
1.Alejandro Valverde (Spa) Caisse d'Epargne 69:59.34  
2.Robert Gesink (Ned) Rabobank +0.31  
3.Samuel Sánchez (Spa) Euskaltel-Euskadi +1.10  
4.Ivan Basso (Ita) Liquigas +1.28  
5.Cadel Evans (Aus) Silence-Lotto +1.51    

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.