Veliki povratak Orlando Duquea u Portugalu

Red Bull Cliff Diving

Veliki povratak Orlando Duquea u Portugalu

D. Rakanović

Kolumbijac Orlando Duque je fenomenalnom pobjedom na São Miguelu vratio vrijeme unazad, nadmašivši svoje mlađe suparnike kako bi se popeo na vrh pobjedničkog postolja po prvi put nakon 2013. godine.

Amerikanac Steven LoBue i Englez Gary Hunt su završili iza legende cliff divinga, na drugom i trećem mjestu. U takmičenju žena, Meksikanka Adriana Jimenez je odnijela svoju prvu pobjedu u karijeri, sa spektakularnim skokom iz posljednje runde koji joj je donio komotnu prednost ispred Australke Helene Merten na drugom i Njemice Anne Bader na trećem mjestu.

Ispod vrelog sunca na portugalskom arhipelagu, pobjedu je odnio najiskusniji takmičar u prvenstvu, i to svoju prvu nakon 27 takmičenja i u 42. godini života. Nakon što se u sezoni 2016 nije penjao na pobjedničko postolje, Duqueu je prije dvije sedmice u Irskoj nedostajalo svega 0,7 bodova za treće mjesto, a u Portugalu je ovog vikenda izveo četiri dobra skoka i ostvario najbolji rezultat od 346,50 bodova.

Osvajač prvenstva 2009. završio je ispred Stevena LoBuea i rekordnog prvaka Garyja Hunta, koji je imao velikih problema na vulkanskim stijenama srednjeg Atlantika, gdje je nakon prve dvije runde skokova zauzimao posljednje mjesto.

"Bilo je teško u posljednje dvije sezone," priznao je Duque. "Prošle godine sam bio povrijeđen, nisam završio na pobjedničkom podiju niti na jednoj stanici; to je teško kada želite postići malo više. Ova godina je počela dobro, bio sam prilično blizu u Irskoj, ali i ovdje sam nakon prve dvije runde mislio da imam šanse. Znam da mogu dobro izvesti moje skokove, tako da postoji šansa. Zadovoljan sam što sam uspio izvesti četiri dobra skoka i pobijediti ovdje."

'Briljantni Britanac' je ipak uspio napraviti veliki povratak na ovom takmičenju i ostati na čelu ukupnog poretka nakon druge od šest stanica. Nakon svoje devete pobjede u isto toliko godina provedenih u Svjetskom prvenstvu, Duque je sada svega 20 bodova iza vodećeg Hunta, dok je Englez Blake Aldridge trenutno treći.

Meksikanka Jimenez je imala odličan nastup na 21-metarskoj platformi, nakon što se morala povući sa otvaranja sezone u Irskoj. Pobjednica FINA Svjetskog kupa u visinskim skokovima dokazala je svoje umijeće na stijenama kao i na platformi, te odnijela svoju prvu pobjedu iz 15 takmičenja, ispred 1,000 gledalaca okupljenih na vodi.

"Ne mogu vjerovati, tako sam sretna," rekla je ushićena Jimenez. "Ovo je veliko iznenađenje za mene. Moram zahvaliti Angie, našoj fizioterapeutkinji, jer mi sve vrijeme pomaže s mojom povredom. Nakon takmičenja u Irskoj, koje za mene nije dobro prošlo, bilo je jako teško psihički se oporaviti nakon malog udarca, nakon bolnice. Bila sam izgubljena u jednom skoku, tako da je za mene bilo teško vratiti se u dobroj formi. Tako sam sretna i ponosna na samu sebe jer sam uspjela."

Australka Helena Merten je zauzela drugo mjesto na pobjedničkom podiju, zahvaljujući zaista spektakularnim skokovima direktno sa stijena u prve dvije runde, koji su joj donijeli vodeću poziciju prije finala. Iskusna Njemica Anna Bader bila je treća uz još jedan dobar nastup, u svom prvom takmičenju nakon pauze zbog rođenja djeteta.

U ukupnom poretku prvenstva žena, 25-godišnja Rhiannan Iffland još uvijek vodi uprkos skromnom petom mjestu na današnjem takmičenju, na kojem je nastupila s povredom. Prate je Amerikanka Ginger Huber, koja je danas bila četvrta, i pobjednica takmičenja u Portugalu, Adriana Jimenez.

Nakon što je 22 skakača i skakačica demonstriralo sjajnu formu na jedinom takmičenju ove sezone koje je uključivalo skokove direktno sa stijena kao i skokove s platforme, sa vulkanskog arhipelaga usred Atlantika prvenstvo se za dvije sedmice seli do evropskog doma cliff divinga, Polignano a Marea u Italiji.

Rezultati

MUŠKARCI

1- Orlando Duque (COL) - 346,50 bodova

2- Steven LoBue (SAD) - 342,45

3- Gary Hunt (UK) - 330,40

4- Jonathan Paredes (MEX) - 327,35

5- Kyle Mitrione (pozivnica) (SAD) - 323,50

ŽENE

1- Adriana Jimenez (MEX) - 303,50 bodova

2- Helena Merten (AUS) - 284,70

3- Anna Bader (pozivnica) (GER) - 281,90

4- Ginger Huber (SAD) - 279,40

5- Rhiannan Iffland (AUS) - 262,80 

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi