Vodeni sportovi - hit ljeta u Sarajevu!
Nedžad Saračević, predsjednik Vaterpolo kluba Bosna

Saračević: Vaterpolo ima budućnost u BiH

Vodeni sportovi - hit ljeta u Sarajevu!

M. Skaka

Otvaranjem sarajevskog bazena vaterpolo doživljava svoju novu mladost u BiH. Uz osnivanje više novih klubova, krajem prošle godine reaktiviran je Vaterpolo klub Bosna, a za SportSport.ba stanje u ovom sportu komentariše Nedžad Saračević, predsjednik kluba.

Možete li nam reći nešto više o osnivanju, radu VK Bosna i  dosadašnjim rezultatima?

Saračević: "Vaterpolo klub Bosna nakon 16 godina pauze ponovo je u novembru 2008. godine poceo sa radom, odnosno reaktivirao svoje aktivnosti. Obzirom da jos uvijek nemamo registrovan Vaterpolo savez Bosne i Hercegovine, aktivnosti kluba se svode na što kvalitetniju organizaciju kluba, trenažni proces, kao i organizaciju revijalnih i prijateljskih utakmica i turnira. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo u periodu koji je iza nas odigrali prijateljske trening utakmice sa ekipama Student i Borac - Banja Luka, Palas – Dubrovnik, Jadran – Kostrena,kao i sa sarajevskim klubovima Sarajevo, Vidra i Delfin. Obzirom na karakter ovih utakmica rezultat je definitivno bio u drugom planu.

Klub je organizovan na principima svih vaterpolo klubova na regiji. Dakle kroz kategorije odnosno školu vaterpola, zatim kadetske kategorije, juniorske kategorije, te kao krunu i seniorsku ekipu.

Prije dvadesetak dana napravili smo doista jedan izuzetan potez aktiviravši i prvi put u Bosni i Hercegovini i jedan ženski klub - sa radom je počeo ŽVK Bosna i trenutno okupljamo 20-ak djevojaka koje se spremaju za svoje prve prijateljske utakmice.

Naglasio bih da smo povodom dana grada sarajeva 6. aprila uz podršku gradske uprave i ureda gradonačelnika organizovali i prvi međunarodni vaterpolo turnir u Sarajevu, gdje je bosna nakon pobjeda nad ekipama Jadrana Kostrene i Jadrana Neum osvojila prvo mjesto.

U toku turnira VK Bosna je organizovao i trenerski seminar na temu "Rad i razvoj mladih u vaterpolu".

Da li ste zadovoljni uslovima za rad i interesom mladih u Sarajevu?

Saračević: "Uslovi za rad na olimpijskom bazenu Otoka su izuzetni i sa zadovoljstvom mogu reći da raspolažemo jednim od najkvalitetnijih objekata ove vrste na regiji. Ovaj objekat u potpunosti zadovoljava sve potrebe za trenažni proces plivačkih i vaterpolo klubova, kao i organizaciju takmičenja.

Bazen-Otoka"Bazen u Sarajevu zadovoljava sve uslove treninga i takmičenja", zadovoljan je SaračevićOno sto se javlja kao izazov je mali kapacitet ovog bazena za sve mlade ljude koji su zainteresovani za bavljenje plivanjem i vaterpolom, ali i veliki broj klubova koji trenutno egzistiraju u Sarajevu, a koji je obzirom na tradiciju i kvalitet vodenih sportova u našem gradu nerealan. Mi se nadamo da će projekti o izgradnji još sličnih objekata u gradu biti realizovani i pružiti dodatni impuls razvoju vaterpolo sporta u sarajevu."

Da li ste bili u mogućnosti da angažujete kvailtetan trenerski i igrački kadar, obzirom da se radi o sportu koji je godinama u BiH bio na margini?

Saračević: "Obzirom da je vaterpolo sport u Bosni i Hercegovini i gradu Sarajevu tek na samim početcima naša strategija je prvenstveno razvoj vlastitog igračkog kadra kroz mlađe selekcije i fokus na trenažni proces mlađih kategorija. U tom segmentu angažovali smo vaterpolo legendu i bivšeg dugogodišnjeg golmana reprezentacije ex-Jugoslavije, bivšeg trenera mlađih kategorija Jadrana iz Herceg Novog, Stevu Spajića koji koordinira rad svih kategorija VK Bosna, ali radi i na edukaciji naših mladih trenera koji vode sve kategorije. Obzirom na početke rada i razvoja vaterpolo sporta, mi smo krenuli sa idejom da naši igraci iz seniorske ekipe ujedno budu i treneri mlađih kategorija i to za sada daje odlične rezultate. Svjesni smo činjenice da u okruženju imamo vaterpolo svjetske, evropske i olimpijske šampione i mišljenja smo da to moramo iskoristiti, tako da smo u kontaktima i uspostavljamo dosta jake veze sa klubovima iz regije koji su nam spremni pomoći u svakom segmentu. Tu bi posebno istakao ekipu Jadrana iz Herceg Novog koja trenutno pruža najveću podršku VK Bosni."

Kakve su dugoročne ambicije VK Bosna?

Nasa dugoročna strategija je zasnovana na strpljivom i sistematskom radu sa djecom kako bi u periodu od 5 do 7 godina mogli početi praviti vlastite kvalitetne igrače koji će se moći bar djelimično uključiti u takmičenja sa klubovima iz regije, što će obzirom na trenutnu poziciju vaterpola u Bosni i Hercegovini biti izuzetno teško.

VK-Bosna_1Vaterpolisti Bosne za sada igraju prijateljske utakmiceŠto se seniorske ekipe tiče, naše ambicije su vezane za prvenstvo Bosne i Hercegovine gdje želimo pokazati da smo najkvalitetnija i najorganizovanija ekipa u državi, ali i za regionalnu Jadransku ligu gdje u narednim godinama želimo postati dio porodice klubova učesnika te lige."

Razgovara se o osnivanju vaterpolo saveza i lige, ali samo na nivou entiteta. Kakav je stav VK Bosna po tom pitanju?


Saračević: "U toku su aktivnosti oko osnivanja Vaterpolo saveza Federacije Bosne i Hercegovine, dok je savez RS-a već formiran. Odmah po osnivanju Federalnog saveza ići će se na registraciju državnog saveza, jer samo kroz drzavni savez možemo biti učesnici međunarodnih takmičenja, kako na reprezentativnom, tako i na klubskom nivou. Stav VK Bosne je od ranije poznat. Mi smo bili pristalice formiranja samo državnog saveza, bez entitetskih da se ne bi doveli u poziciju da imamo vise saveza nego klubova sa jedne strane, ali i pitanja ko će finansirati rad tri saveza u situaciji kada vaterpolo sport u drzavi skoro i da ne postoji, a strukture drćave, ali i biznisa ne prepoznaju ideju i potrebu investiranja u ovaj sport.

Za kraj, mislite li da vaterpolo ima budućnost u BiH?

Saračević: "Ljudi okupljeni oko VK Bbosna imaju jasnu viziju razvoja vaterpola u Sarajevu, ali i državi Bosni i Hercegovini. Moramo biti svjesni činjenice da klima za razvoj sporta nije najpovoljnija, ali ipak smo optimistični i smatramo da možemo i moramo iskoristiti šansu. Da se nalazimo u sredistu svjetskog vaterpola, oko nas su Hrvatska, Crna Gora, Srbija, Italija, Mađarska  - selekcije koje su osvajale sve što se osvojiti može. To je nešto na čemu možemo graditi i zasnivati naš optimizam.

Naravno ako državne strukture ne prepoznaju bar djelimično da je vaterpolo sport koji može napraviti mnogo na promociji grada i države, naš put će biti znatno teži i pesimističniji. Međutim, nadam se da ćemo uz saradnju sa svim ljudima koji vole vaterpolo, prvenstveno sa gospodinom Ivicom Bačićem iz Neuma, kao i momcima iz Banja Luke, te i drugih sarajevskih klubova svojim rezultatima i uspjesima vaterpolu obezbjediti poziciju koju će zaslužuje."

VK-BosnaVaterpolo klub Bosna na turniru održanom povodom dana Grada Sarajeva

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti