Yankeesi i Dodgersi kreću s prvih pozicija
LA Dodgersi su osvojili prvo mjesto u National League

MLB vijesti

Yankeesi i Dodgersi kreću s prvih pozicija

Nakon dugih 162 noći, završen je regularni dio MLB sezone. Ili ipak nije. Ni nakon 162 utakmice nisu poznati svi učesnici doigravanja.

U Central diviziji American League dva tima završila su s istim skorom i morat će razigravati kako bi osvojili titulu divizijskog prvaka i plasman u doigravanje gdje ih čekaju Yankeesi.

U posljednju noć regularne sezone Detroit Tigersi i Minesota Twinsi ušli su   s poravnatim skorom 85-76, i bilo je potrebno da jedan od njih izgubi kako bi ovaj drugi izborio doigravanje, ali su oba tima zabilježili pobjede, pa će se posljednji, osmi učesnik doigravanja dobiti nakon majstorice, što je i najrealnije.

Najbolji tim regularne sezone su NY Yankeesi koji su zabilježili skor 103-59, što ih čini jednim od najboljih timova svih vremena. Njihov Derek Jeter srušio je rekord po broju  uspješnih udaraca među igračima Yankeesa svih vremena. Mnogi Yankeese vide kao novog prvaka, ali morat ćemo sačekati šta o tome kažu Red Soxi, Dodgersi i ostali.

Yankeesi su sezonu počeli vrlo slabo, a jedan od razloga je taj što su prvih 50 utakmica igrali bez najveće zvijezde Alexa Rodrigueza koji je odrađivao suspenziju zbog korištenja nedozvoljenih supstanci. Nakon povratka A-Roda u roster najvećeg kluba MLB-a, forma Yankeesa je rasla iz utakmice u utakmicu, tako da su na kraju završili kao ubjedljivo najbolji tim lige.

Njihov najveći rival Boston Red Soxi su sezonu završili sa skorom 95-67, što je bilo dovoljno za drugo mjesto u diviziji East American League odmah iza Yankeesa. Red Soxi su kao najbolji drugi tim lige izborili doigravanje, tako da će i u nastavku biti najveći konkurent Yankeesima.

Prošlogodišnji prvak American League Tampa Bay Raysi su završili kao treći sa 84-78, a Evan Longoria je potvrdio klasu jednog od najboljih igrača lige. Raysi mogu biti zadovoljni sezonom, jer su prošle sezone ipak neočekivano osvojili naslov prvaka. Ovo je njihova trenutna realnost. Toronto Blue Jaysi  i Baltimore Oriolesi nisu ni bili među kandidatima za doigravanje, tako da njihov plasman odražava njihov stvarni kvalitet.

Central divizija je bila najneizvjesnija od samog početka sezone, i tako je ostalo do samoga kraja. Detroit i Minnesota će odlučiti o prvom mjest, a do zadnje sedmice među kandidatima su bili i Chicago White Soxi, ali su ostali kratki za samo sedam pobjeda. Kansas City Royalsi i Cleveland Indiansi su podijelili četvrto i peto mjesto sa identičnim skorom 65-97, što je još jedan od dokaza neizvjesnosti ove divizije.

LA Angelsi su sa skorom 97-65 osvojili West diviziju, ali su do prvog mjesta došli u samom finišu ispred Texas Rangersa koji su ostali drugi sa skorom 87-75. Rangersi su imali dobru sezonu nakon dugo vremena, što se ne može reći za Seattle Marinese koji su ostali treći. Oakland Athleticsi su bili četvrti, sasvim očekivano, jer u ovom trenutku imaju ponajslabiju momčad lige.

Četiri tima unutar četiri pobjede

National League je bila mnogo neizvjesnija od American. Sva četiri tima koja su izborila doigravanje bila su unutar samo četiri pobjede, tako da se borba za prednost domaćeg terena vodila do prije pet noći. LA Dodgersi su na kraju ipak prvi prošli kroz cilj.

Istok su ponovo osvojili Philadelphia Philliesi kao i prošle sezone. Aktuelni prvaci nisu igrali dobro kao lani, ali su još uvijek prejaki za svoju konkurenciju. Ipak, nisu Philiesi tako lako došli do naslova. Florida Marlinesi su ostali iza njih za samo šest pobjeda, a Atlanta Bravesi za sedam. Najveće razočarenje ove divizije, a možda i lige, bili su NY Metsi koji su sezonu završili sa skorom 70-92. Washington Nationalsi su sezonu završili kao najlošiji tim lige sa skorom 59-103, što i nije neko čudo s obzirom na igrački kadar s kojim raspolažu Nationalsi.

Kao i uvijek borbu za naslov prvaka Centralne divizije vodili su veliki rivali St.Louis Cardinalsi i Chicago Cubsi, a prvi su kroz cilj prošli Cardinalsi sa osam pobjeda više od svojih konkurenata. Vrlo blizu su bili i Milwaukee Brewersi, dok su Cincinnati Redsi i Houston Astrosi ostvarili očekivane rezultate. Pittsburgh Piratesi su sezonu počeli vrlo dobro, ali su ih kasnije povrede izbacile iz forme, te su sezonu završili kao posljednji tim divizije.

LA Dodgersi su najbolji tim National League sa skorom 95-67. Forma Dodgersa pala je pred kraj sezone, što Colorado Rockiesi zamalo nisu iskoristili. Međutim, tri posljednja međusobna duela dobili su Dodgersi i tako za samo tri pobjede osvojili prvo mjesto.

Veoma blizu su bili i San Francisco Giantsi, ali su s četiri poraza pred kraj sezone sami sebe izbacili iz doigravanja. San Diego Padresi su pored Metsa najveće razočarenje sezone, što je rezultiralo smjenom trenera Towesa. Arizona Diamondbacksi nisu imali nikakve šanse za doigravanje, ali skor 70-92 ipak je preslabo za Arizonu.

Parovi doigravanja:

American League

NY Yankees – Detroit/Minnesota
Boston Red Sox – LA Angels

National League

LA Dodgers – St.Louis Cardinals
Philadelphia Phillies – Colorado Rockies

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.