Za kraj etapa Kittelu

Froome proslavio pobjedu

Za kraj etapa Kittelu

M. Maksimović

Francuzi su odlučili na najbolji mogući način obilježiti završetak 100.izdanja najveće biciklističke utrke na svijetu, Tour de France. Posljednja etapa duga bila je 133.5 kilometra i završila je pod reflektorima Elizejski polja oko 22 sata što do sada nije bio slučaj. Baš kao što se i prvi put vozilo oko Trijumfalne kapije.

Ta posljednja često nazvana i revijalna etapa pripala je Nijemcu Marcelu Kittelu, koji je u završnom sprintu slavio ispred zemljaka Andrea Greipela i Britanca Marka Cavendisha. Cavendish je posljednjih godina bio pretplačen za pobjedu u posljednjoj etapi,slavio je od 2008.godine, pa sve do prošle.

Froome je nakon 21 etape slavio s 4:20 minuta prednosti ispred Kolumbijca Naira Quintane Rojasa, koji je osvojio naslov najboljeg penjača, a treći je Španjolac Joaquim Rodriguez (+5:04 minute). Naslov najboljeg sprintera pripao je Slovaku Peteru Saganu.

Rezultati posljednje 21. etape:
1.Marcel Kittel (Nje,Argos) 3:06:14
2.Andre Greipel (Nje,Lotto) isto vrijeme
3.Mark Cavendish (VB,Omega Pharma) isto vrijeme
4.Peter Sagan (Slk,Cannondale) isto vrijeme
5.Roberto Ferrari (Ita,Lampre) isto vrijeme

Konačni poredak:
1.Chris Froome (VB,Team Sky) 83:56:40 sati
2.Nairo Quintana (Kol,Movistar) +4:20 minuta
3.Joaquim Rodriguez (Špa,Kathuša) +5:04
4.Alberto Contador (Špa,Saxo - Tinkoff) +6:27
5.Roman Kreuziger (Češ,Saxo - Tinkoff) +7:27

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.