Za kraj evropski rekord belgijske štafete

U Rusiju ide osam medalja, čak šest zlatnih

Za kraj evropski rekord belgijske štafete

Nakon četiri dana takmičenja, Rusija je najuspješnija nacija Evropskog dvoranskog prvenstva u Pragu. Ruski atletičari i atletičarke su osvojile šest zlatnih te dvije srebrne medalje. Francuzi su osvojili tri zlata te po srebro i broncu, a na trećem mjestu liste osvajača medalju su Britanci s dva zlata, četiri srebra i tri bronce.

Na kraju takmičenja srušen je i evropski rekord u štafeti 4x400 metara. Za rekord su se pobrinula belgijska braća Dylan, Jonathan i Kevin Borlee, uz pomoć četvrtog člana štafete Juliena Wartina.
Oni su uzeli zlato s rezultatom 3:06.57 što je tri sekunde bolji rezultat od dosadašnjeg evropskog rekorda poljske štafete iz 1999. godine. Poljska štafeta je bila druga sa nacionalnim rekordom 3:02.97, kao i treća Češka 3:04.09.

Najbrži u sprinterskoj utrci na 60 metara Richard Kilty sa svojim najboljim rezultatom u karijeri (6.51) ispred Christina Bluma i Juliana Reusa. Daniyil Tsyplakov je uzeo zlato u vrlo zanimljivom skoku u vis. Rus je u prvom pokušaju preskočio 2.31, tri puta je rušio letvicu na 2.34.Italijani Silvano Chesani je imao pokušaj više na 2.31 baš kao i Grk Adonios Mastoras koji su podijelili drugo mjesto.

Titulom evropskog prvaka na 800 metara okitio se Poljak Marcin Lewandowski, na 1500 metara Čeh Jakub Holuša, dok je najbolji sedmobojac Ilya Shkurenyov sa 6353 boda.

Holanđanka Dafne Schipper su potvrdila da je najbrža u dvorani na 60 metara. sa 7.05 je pobjedila Dinu Asher- Smitu iz Velike Britanije (7.08), Verena Sailer je bila treća (7.09). Drugo zlato za Holandiju danas je izborila Sifan Hassan koja je sa 4:09.04 opravdala status favoritkinje na 1500 metara. 

Yekatarina Koneva je najbolja sa 14.69 u troskoku sa rezultatom sezone, dok je Švicarka Selina Buchel prva prošla ciljem na 800 metara u vremenu 2:01.95. U skoku s motkom Anzhelika Sidorova je pobjedila Grkinju Ekatirinu Stefanidi. Stefanidi je potrošila jedan skok više na 4.75, nakon čega je odlučila skakati na 4.85 ali nije mogla. Sidorov je iz prve preskočila 4.80. Treća je bila Šveđanka Bengtsson sa preskočenih 4.70. Francuskinje su uzele posljednje zlato kod atletičarki i to u štafeti 4x400 metara sa 3:31.61

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti