"Želimo biti u top 3, eSport se dovoljno ne prati"

LoL Tim Bontech za SportSport.ba

"Želimo biti u top 3, eSport se dovoljno ne prati"

S. Bošković

League of Legends ekipa Bontech predstavlja jedno od najugodnijih iznenađenja u VIP Adria ligi. 

Prvo pojavljivanje ekipe Bontecha mogli smo vidjeti u otvorenim kvalifikacijama za Prvu srbijansku League of Legends ligu, gdje je nakon kvalifikacija ova ekipa uspjela proći grupu, te izboriti polufinale.

Nakon toga Bontech je zaigrao i u otvorenim League of Legends kvalifikacijama za VIP Adria ligu. Bontech je pokazao da se može nositi s najboljim regionalnim ekipama poput Kliktecha, X25 eSporta, RuR-a i ASUS Rog Elitea. Nakon četiri kola ove lige Bontech se nalazi na drugom mjestu, a u posljednjom kolu je s 2:0 savladao x25 eSport, jednog od favorita čitave lige. 

Ova ekipa igra u sastavu Bruno "Darkrai" Ivančić na topu, Daniel "Bager" Labus je u jungli. Na mid laneu se nalazi Ivan "John" Vulinec, dok botlane par sačinjavaju Petar Pitar" Čaleta kao ADC i Dino "LiMiT" Tot na poziciji supporta. 

Portal SportSport.ba je razgovarao s botlane dvojcem Bontecha Peterom "Pitar" Čaletom i Dinom "LiMiT" Tot. 

Kako je došlo do osnivanje ekipe Bontecha, s obzirom na to da vas je nekoliko nastupalo za Team Reject u FCS-u?

 "Tim Bontech je već bio asembliran, ja sam uletio kao zadnji dio tima, tj. peti član", govori "LiMit", dok "Pitar" kaže: 

"Do osnivanje Bontech tima je došlo od strane mene i Daniela "Bager" Labusa. Imamo dva igrača iz Tema Reject, ali to je naša jedina poveznica s tim".

 Vaš jedini poraz u VIP Adria ligi je došao od strane Kliktecha, najbolje ekipe na Balkanu. Sigurno su Vaša očekivanja dosta velika s obzirom na igru. Čemu se nadate?

 "Realna očekivanja ekipe su kvalifikacije na LAN završnicu. Sve ispod toga je razočaravajuće", ističe "LiMit", dok ADC tima ima dosta slična očekivanja: 

"Naš poraz došao je od Kliktecha, koji je naš sestrični klub, mada ne dijelimo ništa s njima, pa čak ni ne scrimujemo s njima. Mi smo bili s stavom da ih možemo dobiti i uzeli smo im jednu partiju. Bilo je grešaka u tom meču, ali radimo na ispravljanju istih. No, cilj je da budemo tamo gdje se sad nalazimo, a to je u prve tri ekipe lige".

 Svi ste dosta mladi, kako uspijevate uklopiti privatni život, školu, obaveze i slično s SoloQ igranjem, scrimovima i samim nastupima u ligi?

"Ne mogu pričati za druge igrače, ali ja sam uspio da ukomponiram posao, životne obaveze i ostale aktivnosti uz igranje igara. Naravno, to utječe na igru jer sve manje i manje imam vremena da se posvetim League of Legendsu, ali taj problem planiram riješiti s opcijom da nas počnu plaćati za igranje", govori Petar, dok Tino ističe da su pripreme za mečeve minimalni: 

 "Svatko od nas ima neke obaveze i te obaveze se poštuju. Scrimanje se ne forsira jer ne bi bili produktivni. Pripreme za mečeve u ligi su minimalni, uglavnom pola sata prije se popriča šta bi igrali i uglavnom to je to".

 Da li mislite da je stanje u sferi eSporta na Balkanu pozitivno i dovoljno popraćeno?

 "Gledajući kakve je opća zainteresiranost eSport-a na Balkanu, stanje je popraćeno dovoljno da one koje zanima mogu pročitati sve šta ih zanima na našem jeziku. Da je opći interes veći, siguran sam da bi se i pokrivanje takvog sadržaja paralelno povećalo", smatra support Bontecha, a ADC tima "Pitar" ističe da stvari idu na bolje, ali da eSport u ovom trenutku nije dovoljno medijski popraćen. 

S osnivanjem više liga s većim nagradnim fondom i ulaskom sponzora, da li ja moguće živjeti od toga, na našim prostorima?

"Ide se prema tome da se omogući uredan život igralima i to u nekoj skorijoj budućnosti", kaže "Pitar". 

 "Moguće je živjeti ako ste nedodirljivi na vrhu, te igrate nekoliko nacionalnih liga i to bih jedva pokrilo uloženo vrijeme. Sve ispod toga, je potpuno neisplativo i igra se čisto iz ljubavi prema igri i natjecanju", zaključuje "LiMit".

Kako ste zapravo počeli da igrate League of Legends i došli na ideju da osnujete vlastiti tim?

"Počeo sam igrati  League of Legends na nagovor prijatelja 2010. godine kao nešto na što bih mogao utrošiti slobodno vrijeme. Ali igra me je potpuno zaokupirala kasnije i nakon par godina kad sam naučio da držim "miš u ruci" počeo sam igrati kompetitivnije. Bio sam član nekoliko timova, a i dosta njih sam osnovao lično sam", kaže "Pitar". 

 eSport nije previše popularan na Balkanu, ali interes postoji, i od samog RIOT-a i određenih grupacija. Da li vidite u budućnosti neki tim s ovih prostora u Challenger Seriesu ili možda čak i u EU LCS?

 "Igrači kao dio multinacionalne ekipe u LCS-u, naravno, to se već i dogodilo. Balkanski team, s pet balkanskih igrača, po mom mišljenju nema šta tražiti u Challenger Seriesu, a da ne govorim za LCS", smatra support Bontecha, dok ADC smatra da bi za par godina balkanska EU LCS ekipa mogla postati stvarnost. 

Da li ste imali priliku igrati za neki strani tim?

"Imao sam šansu da nastupam za njemačku organizaciju Ventus, preko koje sam se pokušao probiti na evropskoj sceni", kaže "Pitar". 

 Protiv kojeg najpoznatijeg igrača ste igrali u SoloQ mečevima ili protiv koje najzvučnije ekipe ste scrimovali?

 "U sezoni pet, kada je bio Worlds, vjerovatno najpoznatiji igrač protiv kojeg sam igrao je bio "Faker". Izdvojio bih i "PraYa", koji je u dostigao rank 1 na EU serveru i posebno me impresioniran", kaže "LiMiT", dok Petar spominje kako su par puta igrali protiv nekoliko ruskih LCS timova. 

 Za kraj "Pitar" govori da su planovi svih igrača da se ovim bave kasnije i da od igranja zarađuju novac i žive normalno i da Bontech kao LoL tim postane poznat. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi