Zvanično: IAAF suspendovala Rusiju!

Izrečena privremena suspenzija

Zvanično: IAAF suspendovala Rusiju!

Međunarodna atletska federacija (IAAF) je zvanično izrekla privremenu suspenziju Atletskom savezu Rusije.

To znači da će ruskim atletičarima biti zabranjeno učešće na međunarodnim takmičenjima na neodređen period, a još uvijek nije poznato hoće li im biti omogućen odlazak na Olimpijske igre u Rio de Janeiro naredne godine.

"Šaljemo jasnu poruku 'čistim' sportistima u 'prljavom' sistemu da prijave doping ili bilo kakve prevare koje uvide", stoji u saopštenju IAAF-a.

"Donijeli smo odluku da suspendujemo Rusku atletsku federaciju zbog nekih nepravilnosti, a to je najoštrija kazna koju možemo da izreknemo. Razgovarali smo i složili smo se da je cijeli sistem ostavio na cjedilu sve atletičare širom svijeta, ne samo u Rusiji", izjavio je predsjednik IAAF Sebastian Coe.

Rusija mora ispuniti određene kriterije kako bi ponovo zaradila članstvo u IAAF.

"Ova suspenzija je privremena. Specijalni istraživački tim će razmotriti cijeli slučaj i ja vjerujem da ćemo uspjeti srediti sve", rekao je ministar sporta Vitalij Mutko.

Podsjećamo, Svjetska antidoping agencija (WADA) je prije nekoliko dana zbog doping skandala zatražila da se ova država suspenduje sa svih atletskih takmičenja, a njihov prijedlog je usvojen i Rusija je suspendovana na neodređeno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.