A šta da smo se plasirali na Evropsko prvenstvo u rukometu?

Kuda ide bh. rukomet?

A šta da smo se plasirali na Evropsko prvenstvo u rukometu?

A. Beganović

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine sinoć je nesretno poražena u Danskoj, te se nije uspjela plasirati na Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Izabranici Dragana Markovića pružili su dosta dobru partiju u duelu sa Danskom. Imali su sve u svojim rukama, no možda i u presudnim momentima sreća im je okrenula leđa.

Rukometna reprezentacija BiH nije uspjela osvojiti bod s kojim bi se plasirala na Evropsko prvenstvo i svakako zbog toga ostaje žal. Međutim, postavlja se pitanje i šta bi konkretno odlazak na smotru najboljih evropskih selekcija donio bosanskohercegovačkom rukometu. 

Od odlaska na Svjetsko prvenstvo koristi nije bilo previše, odnosno rukomet u našoj zemlji je i dalje taoc politike ili pak par nedodirljivih čelnika Rukometnog saveza, koji gotovo sigurno nisu ni znali da je sinoć njihova reprezentacija igrala odlučujuću utakmicu u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Plasmanom na Evropsko prvenstvo navijači bi bili oduševljeni, reprezentativci i stručni štab, te ono malo ljudi iz Saveza koji vode brigu makar o A selekciji, bi bili slavljeni i to s pravom, ali stvarne koristi za bh. rukomet, koliko god to čudno zvuči, ne bi bilo.

Stvari u bosanskohercegovačkom rukometu se moraju mijenjati iz temelja, mnogo više pažnje mora se posvetiti omladincima, kao i domaćoj Premijer ligi, koja će u narednoj sezoni brojati čak 16 klubova. No, prije svega mora se održati Skupština saveza, koja nije održana već osam godina i na istoj se mora promijeniti Statut, koji se kosi sa Zakonom o sportu BiH, te izabrati novu rukovodstvo Saveza. 

Vremena je sve manje, a bh. rukomet je na aparatima. EHF i IHF nisu UEFA i FIFA, te ukoliko istinski rukometni radnici iz svih dijelova naše zemlje, u bliskoj budućnosti ne poduzmu konkretne korake, aparati će biti isključeni i onda ćemo svi zajedno sa sjetom pričati o Borcu, Izviđaču, Bosni, Terzi, Halidu, Marki...

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.