Bh. kadetkinje poražene od vršnjakinja iz Slovačke

Bh. kadetkinje poražene od vršnjakinja iz Slovačke

O. Lekić

Ženska kadetska rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u Slovačkoj je poražena od domaće selekcije u 1. kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Ženska kadetska rukometna reprezentacija u prvom zvaničnom susretu nije uspjela iznenaditi domaću Slovačku. Slavile su Slovakinje 31:22, pa će tako najvjerovatnije po treći put uzastopno učestvovati na smotri najboljih evropskih kadetskih selekcija.

Izabranice Mersihe Sarajlić dobro su otvorile susret, povele su sa 1:0 i 2:1, no onda Slovakinje serijom od 3:0 preokreću rezultat u svoju korist.

Međutim, mlade bh. rukometašice nisu gubile glavu, pa u 15. minuti dolaze do izjednačenja (5:5), a par minuta kasnije i do prednosti od dva gola (7:5).

Nakon toga u samo par minuta naš nacionalni tim ostaje prvo sa igračicom manje, a onda sa samo četiri igračice u polju, što domaće koriste i preokreću rezultat u svoju korist. U posljednjih pet minuta ušlo se sa rezultatom 8:7 za Slovačku, koja serijom od 5:1 odlazi sa velikih pet razlike na odmor (13:8).

Većim dijelom drugog dijela na terenu se vodila izjednačena borba, a u 49. minuti izabranice Mersihe Sarajlić uspjevaju doći na zaostatak od četiri gola (21:17).

Međutim, u poslednjoj fazi susreta ponestaje im snage, što bolje Slovakinje koriste i na kraju stižu do ubjedljive pobjede (31:22).

Iako su poražene naše mlade rukometašice nisu se osramotile na svom prvom učešću u kvalifikacijama za jedno veliko takmičenje. a sutra će snage odmjeriti sa Norveškom, koja je danas sa 29:9 savladala Grčku.

"Prije polaska u Slovačka rekla sam da ćemo na ovom turniru vidjeti gdje se nalazimo u odnosu na reprezentacije koje su redovne učesnice. S nekih 45 minuta igre možemo biti zadovoljni, ali nekako mi se čini da smo u oba poluvremena imali po nekoliko crnih minuta, što je jako dobra reprezentacija Slovačke znala kazniti", istakla je selektorica naše reprezentacije Mersiha Sarajlić, nakon večerašnjeg susreta.

"Djevojke su bile borbene i doista im nemam šta prigovoriti. Sigurna sam da ovo nije njihov maksimum, no osjeti se ta doza neiskustva. Bila sam reprezentativka i znam da im nije bilo lako po prvi put odjenuti nacionalni dres u zvaničnom susretu. Malo mi je krivo što smo se u prvom poluvremenu pogubile kada smo na terenu imale manje igračica, ali sve će se to ispraviti vremenom. Sutra igramo protiv Norveške, a prekosutra sa Grčkom. Daćemo sve od sebe kako bismo ostvarili što bolje rezultate", dodala je Sarajlić.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.